Kultúra

A határok lebontásáról szól a Malomfesztivál

A határok lebontásáról szól a Malomfesztivál

2017. augusztus 15., kedd
A határok lebontásáról szól a Malomfesztivál
malomfesztival_plakat2017

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a vajdasági Orom, a mesebeli malom tövében két hét erejéig elevenednek meg a fotózáshoz, filmezéshez, színészkedéshez, slam poetry-hez és más művészeti ágakhoz kapcsolódó programok, a zenei felhozatal pedig csütörtökön kezdődik.

Koncertek, Vajdaság Wellness, konyhaworkshop, testi kalandtúra, strand, ingyenes sátrazás, pálinka – ezekkel a kulcsszavakkal dolgozik az oromi Malomfesztivál, melynek fő programjai augusztus 17-e csütörtök és 19-e szombat között várják az érdeklődőket. A zenei felhozatalban találni számos hazai előadót, mint például Belga, Csaknekedkislány, Vojasa, Stubborn, Dungaree, valamint külföldi fellépőkben is bővelkedik a fesztivál: Bernays Propaganda, Naxatras, Hornsman Coyote és sokan mások, a népzenétől kezdve a jazz-en át a punkig. Az élet azonban már javában zajlik a malom alatt: múlt hét péntek óta folynak az alkotótáborok, szám szerint hat, a következő hétvégén pedig alkotóműhelyek bővül ki a program, brainbombing, illetve imporvizatív zenei műhely is várja a fesztiválozókat, de akad a kínálatban vegetáriánus konyha-workshop, irodalmi műhely tollforgatóknak. A kirakodóvásár mellett kalandtúrán és érintésterápián is részt lehet majd venni, ahogy a Vajdaság Wellness keretein belül vajdasági településekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Maga a fesztivál már múlt hét hétfő óta épül-szépül, hogy a környezet és az infrastruktúra a megfelelő hangulatot biztosítsa majd az Oromra látogatóknak. „A Malomfesztivál lényege a közösségben rejlik, valamint abban, hogy eltörőjük a belső, illetve a köztünk lévő határokat, mindenki szabadon és boldogan érezhesse magát, egy olyan hangulatot teremtsünk, amit nem lehet leírni, hanem át kell élni” – mondta el hírportálunknak

Horváth Tamás

, a rendezvény egyik szervezője. A fesztiválról további részletek elérhetőek a Facebook-on,

ITT

, illetve

ITT

, valamint a fesztivál

honlapján

.

ZENEI PROGRAM:

30 zenekart + 8 DJ-t köszönthetünk az idei 3 színpadon: NAGYSZÍNPAD, AKÁCOS ÉS NÉPZENEI SÁTOR Főleg magyarországi (16) és szerbiai együttesek (10) mutatkoznak be, de az idén is színesíti a programot a nemzetköziség, hiszen Macedóniából, Görögországból, Szlovákiából és Romániából is érkeznek fellépők. A sokféle zenei stílusban mindenki találhat magának megfelelőt, nézzük az ínyencségeket:

FELLÉPŐK (a teljesség igénye nélkül):

Brasnyó Antal (RS), Naxatras (GR), Bernays Propaganda (MK), Consecration (RS), Csaknekedkislány (HU), UpRize (RS), La3noCubano (SK), Vojasa (HU), Sin Seekas (RS), Hornsman Coyote (RS), KAL (RS), Bëlga (HU), Lábos Electric Orchestra (RS), Palma Hills (RO), Panel Surfers (HU), Stubborn (HU), pozvakowski (HU), Dope Calypso (HU), Rutkai Bori Banda (HU), Fokos zenekar (RS), Csángálló (HU), Szkojáni Charlatans (RO/MEX/HU), Juhász zenekar (RS)

NEM CSAK ZENEI FESZTIVÁL!

Az elmúlt évekhez képest sok visszatérő programunk van, de vannak újítások is. Ebből csemegézünk kicsit:

KIRAKODÓVÁSÁR

Az idén is lesz kirakodóvásár és mini-workshopok, foglalkozások a fesztivál ideje alatt. Sok magyarkanizsai, községi, és környékbeli kirakodónk lesz, az idén több, mint 20-an mutatkoznak be. A termékekre jellemző a kézzel készítés, az egyediség és a környezettudatosság. Ezt hirdeti a fesztivál is!

FOGLALKOZÁSOK

Sok kirakodónál lehet kézműveskedni is, lesz több helyen ékszerkészítés, nemezelés, foglalkozást tart a Lokator Civil Szervezet, lesz Kendama Session, Darbuka oktatás, lufihajtogatás, zsonglőrök, és az idén már jógázhatunk, hennáztathatunk, és kipróbálhatjuk a fesztiválmasszázst, és a köpölyt is!

KONYHA-WORKSHOP:

Kiváló vegetáriánus konyha-workshop lesz pénteken és szombaton is a fesztiválon, akár új recepteket is tanulhatunk, kóstolhatunk és elmélyülhetünk a finom ízekben. Pénteken egy zenai-belgrádi házaspár vezeti a workshopot, Rác Szabó Luca neve sokak számára ismerős lehet a Képes Ifjúság konyharovatából, szombaton pedig Szalsza Angi és Varga Heni a makrobiotikus konyhába enged bepillantást. (A workhopokra előleges bejelentkezés szükséges, a péntekire Lucánál lehet jelentkezi a kukacosboszorka@gmail.com címen, a szombatira Anginál a szalas.angel@gmail.com címen.) Időpont és helyszín: aug. 18. és 19., 15.00-tól kb 18.00-ig, Soul Kitchen

IRODALMI MŰHELY TOLLFORGATÓKNAK

A fesztiválon lehetőség van a fiatal alkotóknak szakemberekkel beszélgetni műveikről, megvitatni azokat, véleményt kérni, beszélgetni. A workshopot a FISZ részéről vezeti Potozky László író, a FISZ és a Független Mentorhálózat tagja, Décsy Eszter író, a FISZ prózaműhelyének vezetője, a NOWmagazin főszerkesztője, illetve a HÍD-Kör részéről Oláh Tamás és Dancsó Andrea véleményeznek. Helyszín és időpont: péntek és szombat délután, Akácos árnyéka.

MALOMSLAM III. regionális slam poetry bajnokság

Hagyományosnak mondható a Malomslam, illetve ez Vajdaság legnagyobb slam poetry bajnoksága. Az idei újítás, hogy nincs témamegkötés, tehát bátran jelentkezhetnek a fiatalok bármilyen slam-szöveggel, amit még előtte sehol nem olvastak fel! Időpont: aug. 18., 17.00-tól

BODYSSEY – KALANDTÚRA ÉS ÉRINTÉSTERÁPIA

Bemutatkozik a bOdyssey project - TestOdüsszeia c. előadása! A budapesti csapat a SZIGET és a THEALTER után a MALOMFESZTIVÁLT vette célul! A játék 50 percig tart, a résztvevőket bekötött szemmel Odusszeusz történetén vezetik keresztül a „kísérők”. Szagok, érintések, bizalom. A játék a Malom bejáratától indul, előzetes regisztrálás szükséges a kovacsv.sara@gmail.com címen, Kovács V. Sáránál. Időpontok: aug. 18-án 15.00 és 16.30 órától, aug. 19-én 12.00-tól, 13.30-tól és 15.00-tól.

GYEREKEK A FESZTIVÁLON!

Ha a nagyi nem érne rá a gyerekekre vigyázni, akkor is: IRÁNY A FESZTIVÁL, méghozzá a GYEREKKEL! Ne maradjon otthon senki, egy gyerek se unatkozzon! Nézzük, mit kínál a Malom-Alom és az Ifi-Malom!

MALOM-ALOM (0-5 éveseknek)

Augusztus 18-án és 19-én 15:00 órától megnyitja kapuit a Malom-Alom. A baba- és gyerekbarát területen gyakorló szülők játszanak majd a kicsikkel, de persze a közös játék is megengedett. Lesz itt óriásbuborékok eregetése, agyagozás, festés kézzel-lábbal, saját gyártású papírhajó úsztatása vagy aranyszőrű papírparipa megülése… És természetesen pelenkázó- és szoptatósarok is.

IFI-MALOM (7-15 éveseknek)

Augusztus 17-én, 18-án és 19-én is, tehát a fesztivál mindhárom napja alatt délután foglalkozásokat kínálunk a nagyobbaknak! A budapesti Age of Hope Alapítvány önkénteseivel kora délutántól kezdve a Népzenei Sátorban színezünk és kézműveskedünk, később pedig a szabadban focizunk és mindenféle kreatív dolgot csinálunk! Várjuk szeretettel az oromi és Magyarkanizsa községbeli és a környékbeli gyerekeket is!

SOUL KITCHEN – KÖZÖSSÉGI KONYHA

Idén is finomságokkal várja az éhes fesztiválozókat a Soul Kitchen vega-konyha!

BRINGA BÉRLÉS ÉS SZERVIZ

Először a fesztiválon, ha bejárnád Oromot és a környéket bringával, vagy csak a boltba szaladnál el, akkor bérelj bringát és élvezd a napot! Részletek a helyszínen.

I. OROMI VILÁGTALÁLKOZÓ

Az Oromi Helyi Közösség első ízben szervezi meg az Oromiak Első Nagy Világtalálkozóját aug. 19-én, szombaton, ahová hazavárnak minden oromit. A színes program délután kezdődik, megszólít minden korosztályt, este pedig a Malomfesztiválon folytatódik, hiszen aki regisztrál, az ingyen jöhet fesztiválozni. A együttműködés célja, hogy összehozzuk a malom közönségét a helyi lakosokkal, és együtt ünnepeljünk. A programról a honlapon lehet bővebben olvasni, regisztrálni pedig

ITT

lehet.

VAJDASÁG WELLNESS

A BALKAN EXPERIENCE és a SZERBIA MAGYARUL szervezésében Idén is vajdasági kirándulások a fesztivál alatt, mindhárom nap, 3 különböző program: Aug. 17. Borkóstolás és fürdőzés Topolyán Aug. 18. Borkóstolás és szecessziós séta a festői Palicson és Szabadkán Aug. 19. Pálinkakóstolás Magyarkanizsán és fürdés a Baráthok-kútjánál A programok részleteiről a Malomfesztivál honlapján lehet olvasni. Jelentkezés Tölgyesi Huba: szerbiamagyarul@gmail.com | +381693334524 (Viber, Whatsup is) Huszty Zoltán: balkan.calling@gmail.com vagy a fesztivál ideje alatt az Infopultnál (augusztus 17-étől).

MALOMFESZTIVÁL ALKOTÓMŰHELYEK A FESZTIVÁL IDEJE ALATT

AUG. 17-19-IG SYMPOSION BRAINBOMBING / Contemporary Visual Literatourism Sirbik Attila és Stark Attila vezetésével IMPORVIZATÍV ZENEI MŰHELY Brestyánszki Dína és Brestyánszki Bernadett vezetésével És még…. Minden este 23 órától TÁBORTŰZ, és SZALMABÁLAMOZI (animációs-, és ifjúsági filmek, művészfilmek, válogatás a Mediawave fesztivál filmjeiből) A program csak bővül, készülünk még meglepetésekkel. Várjuk a környező és a távoli falvak, városok kíváncsi népét is, gyertek velünk barátkozni, olvadjatok bele a tájba, és hintázzatok fűszálakon ti is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.