Kultúra

Hét évtized után nyílik újra kiállítás a divatról a MoMA-ban

Hét évtized után nyílik újra kiállítás a divatról a MoMA-ban

2017. július 24., hétfő
Hét évtized után nyílik újra kiállítás a divatról a MoMA-ban

Több mint hetven év után rendeznek a divatról kiállítást a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA), ahol legutóbb 1944-ben nyílt hasonló bemutató.

Az első kiállítást Are Clothes Modern? (Modernek a ruhák?) címmel rendezték meg. Az október 1-jén nyíló második pedig az Items: Is Fashion Modern? (Áruk: Modern a divat?) címet kapta. A bemutató a régi és mai divat ruhadarabjait 111 típusba sorolja, olyanokba, mint a bőrdzseki, a klasszikus amerikai farmer és a "kis fekete ruha". A típusokat aztán hét nagy kategóriába csoportosítják: a test és a sziluett változása; az új technológiák kutatása; a lázadás, emancipáció és visszafogottság ideája; az öltözködés üzenete; a divat és sport; a mindennapi uniformisok és a hatalom - ismertette a Vogue.com. A kiállítást az teszi igazán egyedivé, hogy Paola Antonelli, a múzeum építészettel és divattal foglalkozó vezető kurátora és kollégái a témából nem egy tervezőt ragadtak ki vagy egy meghatározott stílust, hanem azt vizsgálták, milyen szerepet tölt be a divat az életünkben. Valójában a MoMA falai között már rendeztek is korábban több divattal kapcsolatos kiállítást, két éve a közönség a brit tervező, Alexander McQueen darabjait láthatta, és Eckhaus Latta munkáit is kiállították. Ezek azonban nem mélyedtek el a divat témájában. Az ősztől látogatható tárlaton több mint 350 ruhadarab vonul fel, de nem minden "kis fekete ruha" szerepel, csak tíz nagy divatháztól - köztük a Chanel, a Christian Dior, a Givenchy és a Versace kollekciójából - válogattak be klasszikus darabokat. Látható majd persze Levi's farmer, valamint olyan ikonikus darabok, mint Vivienne Westwood 1994-es kiltje (skót szoknyája) és a God Save the Queen póló, amelyet Malcolm McLarennel tervezett. A Prada műanyag Vela női hátizsákja, a Cartier Love-karkötője és a Hermes Birkin-kézitáska is bekerül a merítésbe. Továbbá Yves Saint-Laurent, Helmut Lang, Martin Margiela, Paco Rabanne, Pierre Cardin, Donna Karan, Diane von Furstenberg, Norma Kamali, Manolo Blahnik és Stephen Burrows ruhái is megtekinthetők majd a 2018 januárjáig felkereshető kiállításon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.