Kultúra

Jövő hétvégén kezdődik a Martin György Néptáncfesztivál

Jövő hétvégén kezdődik a Martin György Néptáncfesztivál

2017. június 28., szerda
Jövő hétvégén kezdődik a Martin György Néptáncfesztivál
deszkineptanc

Július 7. és 9. között rendezik meg tizedik alkalommal a néptáncfesztivált. Idén az ifjúsági korosztályt várják, a nyolc együttes legjobb táncosait, énekeseit és a koreográfiákat pénzdíjjal jutalmazzák. A belépés a folklórestekre ingyenes, de jegyigényléshez kötött.

A Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál után idén a Martin György Néptáncfesztivál is jubilál, jelenlegi formájában 10. alkalommal rendezik meg. A két programot felváltva rendezik meg évente. Az egykori minősítő fesztivál a szakszervezetek kezéből előbb a Bartók Béla Művelődési Központba, majd megszűnte után a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány, a Martin György Néptáncszövetség pedig szakmai segítséget nyújt. „A Martin György Néptáncfesztivál elsősorban a szövetség tagjainak szól, ezért anyaországi és határon túli magyar táncegyüttesen vesznek rajta részt” – mondta Roboz István. Minősítés ugyan nincs, de szakmai bírálatot adnak, s új koreográfia esetén a zsűri jelentős pénzdíjakkal jutalmazza a legjobb együtteseket. Egyelőre még nem tudni, hogy idén milyen kategóriákban értékelnek, de várható a legjobb koreográfia elsőtől harmadik helyig történő elismerése, a férfi és a női szólótáncosok díjazása, esetleg a párok, az énekesek jutalmazása. Az viszont biztos, hogy minden korábbinál magasabb összeg jut a pénzjutalmakra, a nevezési díjakból befolyt összeget ugyanis kiegészítik az alapítványuk forrásaival.

neptancfeszt_sajttaj003kf

A jubileum alkalmából újítanak, az ifjúsági korosztályt várják, mert „bennük megvan a kellő erő, de nem rutinból csinálják, mint az idősek”. Július 7-én fél 6-tól a Széchenyi térről vonulnak táncmenetben a Dugonics térre, a megnyitó helyszínére. Két folklór estet tartanak a Kisszínházban, egyet pénteken este 8 órától, egy másikat pedig szombaton hét órától. A belépés ingyenes, de jegyet igényelni kell az IH Rendezvényközpontban. A rendezvényen részt vesz a szegedi Délikert Táncegyüttes, a szentesi Jövőnkért, a Szeged Táncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes Pulykakakas csoportja, a jászberényi Jártató Ifjúsági Táncegyüttes, a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Ifjúsági Csoportja, a deszki-szegedi Tiszavirág Néptáncegyüttes. A talpalávalót a szabadkai Juhász zenekar húzza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.