Kultúra

Kiállítások és könyv-örökbefogadás a Somogyiban

Kiállítások és könyv-örökbefogadás a Somogyiban

2017. április 24., hétfő
Kiállítások és könyv-örökbefogadás a Somogyiban

Képzőművészeti és tűzoltó-történeti kiállítást tekinthetnek meg a Somogyi-könyvtárban április utolsó hetében az érdeklődők, de lesz könyv-örökbefogadás is.

A Fiatal képzőművész-tehetségek a Somogyi-könyvtárban tavaszi programsorozatában

Kovács Beáta

Képeim című kiállítását láthatja a közönség. A tárlatot április 26-án, szerdán 17 órakor nyitja meg a bibliotéka első emeleti folyóiratolvasó-termében

Máté Zsuzsanna

művészetfilozófus, főiskolai tanár. A szabadkai Kovács Beáta a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar képi ábrázolás szakának harmadéves hallgatója. Hiperrealista alkotásait a valóság apró részleteinek ábrázolása jellemzi. A kiállítás május 2-ig tekinthető meg. A program a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a Szegedi Tehetségpont és a SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósul meg. A Szegedért Alapítvány 2017. évi díjazottjai fogadnak örökbe jelképesen egy-egy könyvritkaságot a Somogyi-könyvtár gyűjteményéből. Az ünnepség április 27-én, csütörtökön 16 órakor kezdődik a könyvtár harmadik emeleti olvasótermében. A díjazottak:

Pál Tamás

karmester (fődíj),

Popovics Lőrinc

szobrászművész (a Művészeti Kuratórium Gregor József-díja),

Krisztin Tibor

matematikus (a Tudományos Kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díja),

Bátyai Edina

kulturális menedzser (a Társadalmi-Állampolgári Kuratórium Debreczeni Pál-díja). A program a Szegedért Alapítvány és a Somogyi-könyvtár közös rendezvénye. „Szent Flórián követői a XXI. században”: egy szent erényeinek továbbélése a tűzoltó hivatásban címmel tűzoltó-történeti kiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár földszintjén, április 29-én, szombaton. Az A szegedi tűzoltóság Dóm téri családi napjához kapcsolódó, egynapos tárlat 10 – 16 óráig tekinthető meg. A múlt és jelen tűzoltóinak hivatását egyenruhába öltöztetett bábuk, sisakok, védőfölszerelések és korabeli dokumentumok segítségével mutatják be. A tűzoltók családi napján kedvezményes könyvtári beiratkozással és használt könyvek árusításával várja látogatóit a Somogyi-könyvtár. „Te vagy az én teljességem”: Szent Flóriántól Szent II. János Pálig – szentek a művészetben címmel, a május 4-i Szent Flórián nap kapcsán kiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár első emeletén. A tárlat, amelyhez tűzoltó-történeti kiállítás is kapcsolódik (lévén Szent Flórián a tűzoltók védőszentje), április 28-tól május 31-ig tekinthető meg. A könyvtár művészeti albumaiból összeállított anyag válogatást kínál a 3-4. századi római vértanúk (Szent Flórián, Szent Márton, Szent Sebestyén, Szent György) ábrázolásaiból, valamint megemlékezik Szent Lászlóról és Szent II. János Pálról is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.