Kultúra

Fessen tojást és locsolkodjon Ópusztaszeren!

Fessen tojást és locsolkodjon Ópusztaszeren!

2017. április 7., péntek
Fessen tojást és locsolkodjon Ópusztaszeren!
SzeriHusvet_onte_2017

Az ópusztaszeri skanzenben rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kelnek a húsvéti hagyományok. Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi lovas kocsis locsolás, muzsikaszó, néptánc, népzene, meglepetések és nyeremények várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást.

A Nomád Parkban X. századi tevékenységeket próbálhatnak ki, lőhetnek íjjal vagy éppen nemezelhetnek. A Lovaspályán a Lovasbemutató keretén belül megismerhetik a nomádok félelmetes harcmodorát, fegyvergyakorlatait és lovasjátékait. A Puszta Háza különleges kiállításai a természet szépségeit mutatják be, a legkisebbek pedig nyuszi keresésben is részt vehetnek. 2017-ben a rendezvény egyik különlegessége, hogy a Hungarikum Tárházban új kiállítás nyílik, április 16-án, vasárnap, „A makói hagyma és az általa létrehozott világ” címmel. Sokan ismerik és szeretik az ízletes makói hagymát – de hányan tudjuk, mit jelentett ez a növény és kereskedelme a Viharsarok szegényparasztsága számára? A balkáni és angliai piacokra utazó hagymászsákok hátán született a makói parasztpolgárság. A hagymaművelés sajátos eszközkészletet és munkamódszereket követelt meg, ezeket is megismerhetik a látogatók, ha megtekintik a Hungarikum Tárház kiállítását. A kiállítás néprajzi tárgyanyagát a makói József Attila Múzeum biztosítja. Az évek óta megrendezett Szeri Húsvét igen népszerű rendezvény, amelyen minden érdeklődő megismerheti és megtapasztalja a magyar hagyományra jellemző húsvéti szokásokat. Szeri Húsvét, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, április 16-án és 17-én! Részletes program

ITT

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.