Kultúra

1956-os emlékművet avattak fel Mórahalmon

1956-os emlékművet avattak fel Mórahalmon

2017. április 29., szombat
1956-os emlékművet avattak fel Mórahalmon
morahalom_emlekmu

Nem mindennapos esemény, hogy egy település köztéri szobrot, emlékművet állít. Mórahalomnak megadatott, hogy rövid időn belül két régen várt álma is „kőbe vésődött”. A város az 1956-os forradalom és szabadságharc 60 éves évfordulójára kívánt maradandó emléket állítani. A megvalósulást ezúttal a jubileumra létrehozott ’56-os Emlékbizottság támogatta.

Április 27-én avatták fel Mórahalom új köztéri alkotását, egy 1956-os emlékművet, melyet a szobrászházaspár,

Máté István

és

Lantos Györgyi

tervezett és készített el. Az ő nevükhöz fűződik a templom melletti Szabadság Angyala és az elkerülő úton lévő Táncoló lányok című mórahalmi szobor is. Legújabb művük, az Életfa alatt álló, köntösbe burkolózó nőalak egy gránit talapzatra került, melyet Szempék Csaba egyéni vállalkozó készített. Az alkotást teljessé teszi még egy idézet, egy virágcsokor és az összetéveszthetetlen jelképként fennmaradt lyukas zászló.

morahalom_emlekmu2

Az emlékmű ezután mindig tisztelgésre és főhajtásra sarkallja a mórahalmiakat, hogy soha ne feledjék a haza fiatal hőseit – mondta Nógrádi Zoltán a szobor leleplezésekor a Szentháromság téren. A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.