Kultúra

Bem városáról nyílt kiállítás Szegeden a Lengyel-Magyar Barátság Napján + FOTÓK

Bem városáról nyílt kiállítás Szegeden a Lengyel-Magyar Barátság Napján + FOTÓK

2017. március 24., péntek
Bem városáról nyílt kiállítás Szegeden a Lengyel-Magyar Barátság Napján + FOTÓK
lengyel_magyar_baratsag_napja15_gs

Kiállítás nyílt Tarnów városáról a Millenniumi Kávéházban, amelyet az érdeklődők még pár napig megtekinthetnek a teremben. A magyar-lengyel sorsközösség a két nép verseiben is megjelenik.

Március 23-án ünnepeljük a Lengyel-Magyar Barátság Napját, ennek alkalmából nyílt kiállítás a Millenniumi Kávéházban „Tarnów - Bem tábornok városa” címmel. „Az európai kis nemzetek olykor nagyon sajátos viszonyt ápolnak egymás iránt. Egyes népek között kibékíthetetlennek tűnő ellentétek feszülnek. Azonban vannak olyan nemzetek, mint a lengyel és a magyar, amelyek térben ritkán találkoztak egymással, mégis mély, baráti sorsközösségek alakultak ki. közöttük” – fogalmazott megnyitó beszédében

Pelyach István

, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, történész. „S a sírt, hol nemzet sülyed el, Népek veszik körül, S az ember millióinak Szemében gyászköny ül”

Vörösmarty

Szózatának sorai nem a forradalom és szabadságharc tragédiáját jósolják meg, hanem a lengyelekről szól – ezt maga a költő is megerősítette. Hasonló megjelenik a lengyeleknél is, egyes kutatók szerint egy tervezett XVIII. század végi magyar-lengyel közös felkelés képe található meg benne. A regényekben, a művészetben, a zenében ugyanígy megmutatkozik a két nemzet testvérisége. Mindkét nemzet számtalan tragédiát élt át, de képesek voltak ezeket feldolgozni.

Zakar Péter

, a Gál Ferenc Főiskola dékánja, történész előadásában emlékeztetett rá, a Lengyel Légió volt a legnagyobb létszámú külföldi közösség a1848-1849-es szabadságharcban. Nagy segítséget jelentett a frissen létrejött honvédseregnek, hogy többségük tapasztalt katonatisztek volt szó. Kiemelte

Jozef Bem

tábornok jelentőségét. „Téli hadjárata a magyar hadtörténelem egyik legszebb fejezete” – mondta a történész. A Tarnówból érkezett kiállítás keddig nézhető meg a kávéházban, majd ezt követően a Tömörkény István Gimnáziumban és a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban tekinthetik meg a diákok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.