Kultúra

Rákosi börtönei Ebesen

Rákosi börtönei Ebesen

2016. december 11., vasárnap
Rákosi börtönei Ebesen
emlekpont_ebes_005

A hódmezővásárhelyi Emlékpont Rákosi börtönei című tárlata jelenleg az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeumban látható. A vándorkiállítás mostani helyszínének különlegességét az adja, hogy az ebesi állami gazdaság területén kialakított kétezer fős internálótáborban mintegy hétszáz dél-alföldi (többségében szegedi, illetve környékbeli) kitelepített élt az 1950-es évek elején.

A kiállításhoz kapcsolódóan

Eignerné Bartusz Andrea

néprajzkutató, múzeumvezető felkérésére tartott két rendhagyó történelemórát az ebesi közgyűjteményben

Miklós Péter

történész, az Emlékpont intézményvezetője. Az eseményen két tanulócsoport vett részt: a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium és az ebesi Arany János Általános Iskola diákjai. Az interaktív órákon Miklós Péter nem pusztán az 1944 és 1956 közötti időszak eseményeiről szólt, de a hatvan esztendővel ezelőtti forradalom és szabadságharc idején használatos harci eszközöket is bemutatott. „Fontos, hogy a fiatal nemzedék a Rákosi-korszakról és az ötvenhatos forradalomról minél több élményszerű ismerettel rendelkezzen. Ezt a célt szolgálják az Emlékpont állandó és időszaki kiállításai, valamint az ebesi múzeum tárlata és rendezvényei is. S ezért fontos a két intézmény együttműködése, amely eredményeként most mintegy félszáz diák ismerkedhetett meg huszadik századi történelmünk egy jelentős időszakával” – hangsúlyozta Miklós Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.