Kultúra

Két előadást visz színpadra a Szegedi Kortárs Balett pénteken és szombaton

Két előadást visz színpadra a Szegedi Kortárs Balett pénteken és szombaton

2016. november 17., csütörtök
Két előadást visz színpadra a Szegedi Kortárs Balett pénteken és szombaton
szegedibalett

A Szegedi Kortárs Balett november 18-án és 19-én, pénteken és szombaton visz színpadra két darabot a Kisszínházban.

Elsőként egy táncszvitet tekinthet meg a közönség, az 1956-os forradalom 60. évfordulójára készült rövid mű, a szabadságharc pillanatait, lendületét igyekszik megeleveníteni, és tiszteleg a hősök előtt. A kivetített fotók a közös lelkesedés örömét, a szabadság vágyának érzetét, valamint az utcai harcok emlékét, a pusztítás szomorú képeit elevenítik fel a darab hátterében. Bartók Táncszvitje a magyar népzene tisztaságából, dinamikájából és mélységéből táplálkozik, így adekvát az ünnepi megemlékezés őszinte aktusához. Táncolják: Czár Gergely, Zsadon Flóra, Csetényi Vencel, Stáry Kata, Hortobágyi Brigitta, Horváth M. Gergő, Hegedűs Tamás, Kiss Róbert, Vincze Lotár, Takács Zsófia, Bujdosó Anna, Szigyártó Szandra Zene: Bartók Béla Fény: Stadler Ferenc Koreográfus: Juronics Tamás A Tavaszi áldozat című műben múltjuk hordalékain élő emberek élnek együtt, egymás mellett egy közösségben, melynek valójában semmi célja nincs, csak önmagába zártan létezik. Maguk sem tudják, hova tart mindez, de egyre elviselhetetlenebbé válik a kiúttalanság: együtt kell döntésre jutniuk, hogy megrepedjen az állandóság burka, hogy ki tudjanak törni egy másik létezés felé. Fájdalmas a felismerés, hogy az új, jobb világ születéséhez közös áldozathozatalra van szükség.

Sztravinszkij

„rítusát” most a 21. század szemszögéből újrafogalmazva láthatjuk: mit jelenthet a megváltás, a feláldozás és az áldozattá válás a mai kor emberének. Egy közösség, mely lassan felemészti önmagát, felszámolja a múltat, de nincs helyette semmiféle jövőképe, így nem marad számára más, mint áldozattá válva bizonyítani létezésének és halálának értelmét. Táncolják: Bujdosó Anna, Czár Gergely, Csetényi Vencel, Hegedűs Tamás, Hortobágyi Brigitta, Horváth M. Gergő, Kiss Róbert, Stáry Kata, Szigyártó Szandra, Takács Zsófia, Zsadon Flóra Zene: Igor Sztravinszkij Jelmez: Bianca Jeremias Imelda Fény: Stadler Ferenc Konzultáns: Almási-Tóth András Koreográfus: Juronics Tamás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.