Kultúra

Újabb helyszínekkel gyarapodnak a Doberdó látogatható és ismertetővel ellátott magyar emlékhelyei

Újabb helyszínekkel gyarapodnak a Doberdó látogatható és ismertetővel ellátott magyar emlékhelyei

2016. október 10., hétfő
Újabb helyszínekkel gyarapodnak a Doberdó látogatható és ismertetővel ellátott magyar emlékhelyei
doberdoi_fa022

A szegedi Meritum Egyesület és a San Martino del Carso-i Karszti Barlangkutató Egyesület Történeti Kutatások Osztálya minden érdeklődőt vár a Doberdón, San Martino del Carso településen, október 15-16-án tartandó "Magyarok a Doberdón" című ünnepi rendezvényére.

Magyarország Római Nagykövetsége és a Külgazdasági és Külügyminisztérium által támogatott esemény apropóját az adja, hogy a 2014-ben megkezdett munka folytatásaként a Doberdó látogatható és ismertetővel ellátott magyar emlékhelyei újabb helyszínekkel gyarapodnak. Az együttmuködő civil szervezetek információs táblák kihelyezésével és környezetük rendbetételével látogathatóvá és bemutathatóvá teszik a fennsík egykori első világháborús frontszakaszának fontos helyszíneit: • Közel 100 éve küldte haza Szegedre a cs. és kir. 46. gyalogezred az alakulat jelképévé váló doberdói fát. Egykori helyén a Meritum Egyesület ajándékaként egy új, Szegedről érkező eperfacsemete kerül elültetésre, valamint a kihelyezett tábla bemutatatja a doberdói fa egykori jelentoségét. • Szeged első érmes olimpikonja, Gönczy Lajos a Doberdón található Buca Carsica dolinában halt hősi halált. A helyszínen elhelyezendo információs oszlop emlékezik meg az egykori magasugróról. • San Martino del Carso határában található a József főherceg dolina, amely a 33. dandár parancsnoksága volt. A felállítandó tábla tájékoztat a beazonosított dolina Nagy Háborúban betöltött funkciójáról. • A nagyváradi 4. honvéd gyalogezred harcainak emlékére Peteanoban emelt emlékmű mellett elhelyezésre kerülő információs panel mutatja be az ezred harcait, valamint az emlékmű történetét. • Magyarország, egykori mártír miniszterelnöke, Nagy Imre szintén a Karszton teljesítette I. világháborús harctéri szolgálatát, amire a San Martino del Carso központjában kihelyezésre kerülő tábla emlékeztet. Az esemény programja és a táblák elkészítése a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány és a 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat szakmai támogatásával, valamint Sagrado város, Gorizia tartomány, a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara példás segítségével valósul meg. A részletes program

ITT

érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.