Kultúra

Megérkezett Csontváry Öreg halásza Szegedre

Megérkezett Csontváry Öreg halásza Szegedre

2016. október 13., csütörtök
Megérkezett Csontváry Öreg halásza Szegedre
muzeumok_oszi_ejszakaja_sajttaj006kf

Csontváry alkotása a Pompeji-kiállítás apropóján vendégeskedik a Fekete házban. Az ikonikus festmény csütörtökön érkezett a Tisza-parti városba, a Múzeumok Őszi Éjszakáján pedig már a látogatók is megtekinthetik.

Csontváry Kosztka Tivadar

az Öreg halász című alkotása a Pompeji-kiállítás kapcsán került a szegedi Fekete házba, a kiállítóhely az ikonikus festménnyel szeretné népszerűsíteni a Múzeumok Őszi Éjszakáján is látogatható római kori tárlatot. A kép azért kapcsolódik a Pompeji-tárlathoz, mert a háttérben a Vezúv körvonalai láthatók: a vulkán 79-ben pusztította el a várost. "Nagyon nagy dolog, hogy Csontváry-képet fogadhatunk a Fekete házban, ez az egyetlen olyan festménye, melyet Pompeji-ben készített. Szeretnénk, ha a festmény tovább növelné a Fekete házban berendezett kiállítások, a gladiátorok világának és a bemutatott pompeji bordélyház-részlet népszerűségét" - mondta

Fogas Ottó

múzeumigazgató. A festmény más szempontból is különleges: ha a kép közepére tükröt helyezünk el, két teljesen más alakot látunk magunk előtt. Az alkotás baloldalát tükrözve egy nyugodt idős férfi látható háttérben a békés Vezúvval. Ha azonban a jobb oldalát tükrözzük, egy ördögi figura rajzolódik ki előttünk, háttérben a forrongó vulkánnal.

Rostás Mónika

, a múzeum kulturális szervezője elmondta, a szegedi Móra-múzeum azon kevés intézmények közé tartozik, ahol még megtartják az őszi rendezvénysorozatot. Az október 15-i rendezvény zenés hírvivő sétával kezdődik majd a városban, majd templomnyitó szertartással folytatódik. Lesz mécseskészítés, kőfaragás, római mézeskalács-készítés, illetve bemutatják a pompeji leletek restaurálásának menetét, az érdeklődők pedig többek között beleshetnek a római kori szertartások világába is. Az őszi éjszakán mindhárom kiállítóhely nyitva áll a látogatók előtt, egészen 22 óráig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.