Kultúra

Csontváry Öreg halásza Szegeden

Csontváry Öreg halásza Szegeden

2016. október 12., szerda
Csontváry Öreg halásza Szegeden

Csontváry ikonikus festménye Szegedre érkezett: az Öreg halász című alkotás a Pompeji-kiállítás apropóján vendégeskedik a Fekete házban. A különleges képet akár már a Múzeumok Őszi Éjszakáján is megtekinthetik az érdeklődők október 15-én, szombaton.

Egy ikonikus festmény érkezett Szegedre a Pompeji-kiállítás kapcsán:

Csontváry Kosztka Tivadar

az „Öreg halász” című alkotását a Fekete házban mutatják be. A kép azért kapcsolódik a Pompeji-tárlathoz, mert a háttérben a Vezúv körvonalai láthatók: a vulkán 79-ben pusztította el a várost. A festmény más szempontból is különleges: ha a kép közepére tükröt helyezünk el, két teljesen más alakot látunk magunk előtt. Az alkotás baloldalát tükrözve egy nyugodt idős férfi látható háttérben a békés Vezúvval. Ha azonban a jobb oldalát tükrözzük, egy ördögi figura rajzolódik ki előttünk, háttérben a forrongó Vezúvval. A festményt akár a Múzeumok Őszi Éjszakáján is megtekinthetik az érdeklődők: október 15-én, szombaton 18 és 23 óra között különleges rendezvényekkel várják a látogatókat. A Móra Ferenc Múzeumban Pompeji jegyében különleges római-kori szertartásokon, előadásokon vehetünk részt, a kalandos kedvűek pedig kipróbálhatják a kőfaragást is. A Fekete házban és a Kass Galériában pedig tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket szombaton éjszaka. A Múzeumok Őszi Éjszakájának részletes programja

ITT

érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.