Kultúra

A tánc és a zene enyhít a Drakula utolsó tánca filozófiáján

A tánc és a zene enyhít a Drakula utolsó tánca filozófiáján

2016. július 7., csütörtök
A tánc és a zene enyhít a Drakula utolsó tánca filozófiáján
szabadteri_kozonsegtalalkozo006kf

A kastély már áll, az erdélyi falubelieket megelevenítő néptáncosok pedig bemelegítették a pénteki premierre. A Szegedi Szabadtéri Játékok 85. évadában ismét táncjátékkal kedveskednek a színház szerelmeseinek, a Drakula utolsó táncában Keresztes Ildikó és Novák Péter is a rettegett vérszívó gróffal lejt.

Ahogyan a táncosok ropják, az már-már szexuális zaklatás - viccelődött a szerdai közönségtalálkozón

Keresztes Ildikó

. A marosvásárhelyi születésű énekes-színésznő megtisztelőnek, ugyanakkor megterhelőnek nevezte, hogy táncosként, erdélyi boszorkányként, komplex szerepben kell helytállnia a színpadon

Novák Péter

oldalán, aki a Drakula utolsó táncával évtizedek óta tartó szenvedélyének hódolhat. A reneszánszát élő néptánc saját bevallása szerint távol áll tőle, Keresztes úgy fogalmazott, a tradíciók ilyen formán történő ápolása az ő korosztályában nem volt divatos. Az énekes-színésznő utoljára 1992-ben állt a monumentális szabadtéri deszkáin, a La Mancha lovagjában alakította Antoniát, legutóbb pedig az István, a király koncertváltozatának országos turnéja alkalmával érintette Szegedet. Magánemberként is szívesen tesz látogatást a Tisza-parti városban.

szabadteri_kozonsegtalalkozo008kf

A Bábjátékos szerepében feltűnő Novák Péter mondhatni Szeged szerelmese, a helyi néptáncfesztiválok - szülei révén - gyermekkora óta idekötik. Ezúttal

Zsuráfszky Zoltán

Kossuth-díjas koreográfus hívására érkezett a táncjátékba, melyben a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel elevenítik meg Drakula legendáját. Mint mondta, a darab tele van mágiával, izgalmas és vidám zenével, tánccal, melyek révén életre kel a folklór. Novák Péter izgalmasnak nevezte, hogy részese lehet a történetnek, melyben ráadásul táncosként működhet közre. Hozzátette, a darab filozófiájától néhányan talán idegenkednek, hiszen a Drakula utolsó tánca a halált, az elmúlás témáját járja körbe, azonban a jókedvet árasztó tánc és zene emészthetővé teszi a gróf legendáját. A Drakula utolsó táncát július 8-án és 9-én tűzi műsorra a Szegedi Szabadtéri Játékok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.