Kultúra

Júliusban ismét ropják a néptáncosok a Dugonics téren

Júliusban ismét ropják a néptáncosok a Dugonics téren

2016. június 15., szerda
Júliusban ismét ropják a néptáncosok a Dugonics téren
neptancgala_megnyito08_gs

Ötven éves a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál, a kerek évfordulót nagyszabású műsorral, kiállítással és hat külföldi együttes vendégszereplésével ünneplik a szervezők. Városszerte több mint tíz táncos eseménnyel készülnek, a megnyitót idén is a Széchenyi térről induló menettánccal koronázzák meg.

Közel 80 nemzetközi együttes pályázott a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválra az ötvenedik évforduló apropóján, közülük végül 6-ot hívtak meg a szervezők Szegedre. A hazai táncosok közül is csak a szegediek lépnek fel a július 13. és 16. között megrendezendő eseményen, de olyan fellépők is színpadra állnak, akik már az első, 1966-os programban is szerepeltek. A minden második évben megrendezendő néptáncfesztivál szabadtéri formáját 1972-ben öltötte magára, amikor

Novák Ferenc

Kossuth-díjas koreográfus kitalálta, hogy a Dóm tér legyen a táncjáték helyszíne - idézte fel

Simoncsics János

szervező. A kerek évfordulóra több meglepetéssel is készülnek: a Dugonics téri megnyitóval kezdődően egy 20 tablóból álló szabadtéri tárlaton követhetik végig az érdeklődők a fesztivál elmúlt 50 évének főbb eseményeit, a Kisszínházban pedig a fesztiválhoz kötődő relikviákat állítanak ki, köztük egy 30 filléres, logóval ellátott gyufásdobozt, még 1970-ből.

neptancfesztival_sajttaj003kf

A június 13-án, 18 órakor kezdődő megnyitón félszáz gyerek rajzolja majd ki az 50-es számot, majd aznap 20 órától elkezdődnek a folklórbemutatók a Kisszínházban. Itt ismerkedhetnek meg az Abuls, az Abrasevic, a Cheremosh, a Yeditepe Halkoyunlari, a Megnad valamint a Poznan Néptáncegyüttesekkel, akik az elkövetkező két napban a szegedi művelődési intézményekbe és az utcára viszik táncművészetüket. A szerdától szombatig tartó vigasságot hagyományos gálaműsor zárja a Szegedi Nemzeti Színházban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.