Kultúra

Felavatták Kligl Sándor Mindszenty-szobrát Komáromban

Felavatták Kligl Sándor Mindszenty-szobrát Komáromban

2016. június 20., hétfő
Felavatták Kligl Sándor Mindszenty-szobrát Komáromban
Soltész Miklós; Mindszenty József; Molnár Attila

Komáromban ünnepi misén emlékeztek meg a Jézus Szíve római katolikus templom felszentelésének nyolcvanadik évfordulójáról, majd a templom előtt felavatták Mindszenty József hercegprímás szobrát, Kligl Sándor alkotását.

"Úgy tűnik, minden értéket relativizálni akarnak. Úgy tűnik, hogy a kereszténységnek nincsen jövője, én viszont biztos vagyok benne, hogy igenis utat tudunk mutatni, jövőt tudunk mutatni fiataljainknak, nemzetünknek is, egész Európának" - mondta

Soltész Miklós

egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a szobor felavatása előtt.

Mindszenty József

(1892-1975) alakját felidézve szólt arról is, hogy a hercegprímás soha nem alkudott meg, kiállít az üldözött zsidókért és később az üldözött keresztényekért, ezért a nemzetiszocialista és internacionalista időkben is börtönnel sújtották - fogalmazott. Az államtitkár Mindszenty egyik 1974-ben keletkezett írását idézve kiemelte: "a tízparancsolat érvénye, a családi szentély tiszta légköre, a szülői tekintély fenntartása, minden gyermeknek a gyermek Jézustól származó méltósága, ezek hirdetése az egyház küldetésének alapja és vele együtt minden emberi társadalomé. Az +aki bírja, marja+, az erőszak, a rablás, a terror nem válhat jogforrássá".

Kligl Sándor műve

egy posztamensen álló egészalakos kőszobor. Mindszenty József alakját bíborosi reverendában ábrázolja, amint a templom felé fordulva kezét imára kulcsolja. A szobrot Pákh Tibor, Komárom díszpolgára adományozta. Az alkotást Pápai Lajos nyugalmazott győri megyés püspök áldotta meg. A komáromi Jézus Szíve római katolikus templom a környék egyetlen modern szakrális épülete, a magyar egyházművészet Bauhaus stílusú alkotása. Az 58 méter hosszú, háromhajós templom Körmendy Nándor tervei alapján épült 1937-ben. Belsejét a 30-as évek képző- és iparművészeinek alkotásai díszítik. Az apszisban a magyar szenteket ábrázoló freskók a Római Iskola művésze, Kontuly Béla alkotásai. A bal oldali mellékoltár Mária-szobra Antal Károly, a tabernákulumon az Angyali üdvözlet Ohmann Béla műve, a szószék négy evangélistát ábrázoló kerámiaképeit Kovács Margit készítette. A főoltárt Schima Endre győri iparművész kovácsoltvas munkái díszítik. A főbejárat fölött a komáromi származású Szemereki Teréz három kerámiaképe látható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.