Kultúra

Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

2016. május 11., szerda
Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren
punkosdolo

Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó szép népszokásokat elevenítenek fel pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban - tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

Kodácz Csengele

elmondta, hogy vasárnap az Óbudai Népzenei Iskola növendékeinek vendégváró muzsikájával kezdődik a kétnapos program, amely legtöbb elemébe a látogatók is bekapcsolódhatnak. A skanzenben kalácssütés, bútorfestés, fafaragás várja a vendégeket, a pünkösdi kézműves műhelyben a gyermekek és a felnőttek apró ajándékot készíthetnek az otthon maradottaknak. Az "Erős embör, dógos asszony, ügyes gyerök" vetélkedőn pedig különféle próbákon mérhetik össze a vállalkozó szelleműek ügyességüket. Hétfőn délben pünkösdi királynéjárás kezdőik a skanzenben az Üllési Fonó Táncegyüttes és Rozsdamaró zenekar közreműködésével, majd délután az ópusztaszeri iskolások pünkösdölőjén elevenítik föl az ünnephez kapcsolódó dél-alföldi népszokásokat. Ezután következik a hétvége egyik leginkább várt eseménye, a pünkösdi király megválasztása. Az emlékpark nagyrétjén a környékbeli ifjak lóháton ülve teljesítenek különböző ügyességi feladatokat, végül egy vágtát követően kiderül, hogy a két legjobb versenyző közül kinek sikerül megszereznie a királyi címet jelentő koszorút. Az emlékparkban a VI. Magyar Világtalálkozó programjaihoz csatlakozva, "Gyere haza, várunk!" mottóval, idén harmadik alkalommal, Európai Ifjúsági Találkozót szerveznek, ennek részeként pünkösdhétfőn tartják a Magyarsághíd konferenciát. A tanácskozás célja szellemi híd építése a Kárpát-medence magyarsága, s a világba szétszéledt honfitársaink, valamint Magyarország barátai között, kiemelten foglalkozva az ifjúság helyzetével. A világ országaiból érkező vendégek elmondják majd rövid bemutatkozásuk során, mit és miként tesznek a magyar értékek népszerűsítéséért, s milyen újabb lehetőségeket kínálnak az együttműködésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.