Kultúra

A nagyközönség számára is megnyílik a ljubljanai Balassi Intézet

A nagyközönség számára is megnyílik a ljubljanai Balassi Intézet

2016. április 17., vasárnap
A nagyközönség számára is megnyílik a ljubljanai Balassi Intézet

A januári hivatalos átadó után április 19-én a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit a ljubljanai Balassi Intézet - tájékoztatta az MTI-t Molnár-Gábor Bíborka, az intézmény igazgatója.

A január 22-i hivatalos átadó óta - amelyen

Orbán Viktor

magyar és

Miro Cerar

szlovén miniszterelnök közösen nyitotta meg az intézetet - a magyar nagykövetség és a helyi József Attila Kulturális Egyesület is tartott rendezvényeket az intézményben, de a Balassi Intézet saját rendszeres programjai kedden indulnak. A nyitó rendezvénnyel

Bartók Béla

magyar zeneszerzőre emlékeznek születése 135. évfordulója alkalmából. Az esten fellép az Accord Quartet, amely 2001-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatójából. Tizenöt éves fennállásuk alatt több száz hangversenyt adtak, számos ősbemutató is fűződik nevükhöz. Az est folyamán etno-folk koncertet ad DJ Bootsie és megnyitják Jakab Ferenc Bújócska című kiállítását.

Molnár-Gábor Bíborka

az MTI-nek elmondta: az intézet legfontosabb feladata, hogy a szlovén közönséget megismertesse Magyarországgal. Programjaikkal bemutatják, milyen a kortárs Magyarország, milyen kulturális és művészeti értékei vannak és a gazdasági együttműködést is fel akarják lendíteni a két ország között. Az igazgató kiemelte, hogy spontán kiállító sarkot (pop-up store) alakítanak ki az intézetben, ahol a magyar kereskedők egymást váltva állíthatják ki termékeiket. Áprilistól hetente irodalmi és filmesteket, gasztronómiai eseményeket és gyermekprogramokat is rendeznek, ősztől magyar nyelvoktatást terveznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.