Kultúra

Árvízi emléknapot rendeznek Szegeden

Árvízi emléknapot rendeznek Szegeden

2016. március 9., szerda
Árvízi emléknapot rendeznek Szegeden
tisza_arviziemlekmu01_gs

Több mint ezer cserkészt várnak a szervezők a hétvégén Szegedre, ahol szombaton rendezik meg az Árvízi emléknapot - közölte Pap Zsuzsanna, a program kommunikációs munkatársa az MTI-vel.

A várost romba döntő árvíz évfordulójára számos programmal emlékeznek szombaton a Dóm téren. A szervezők, vagyis a dél-alföldi cserkészek és a szeged-belvárosi plébánia munkatársai délelőtt családi programokkal készülnek. A gyerekeket bábelőadásokkal várják, a kicsit nagyobbak kipróbálhatják az íjászatot, az ügyesebbek pedig kézműveskedhetnek is. Délután kezdődik az a nagyszabású stratégiai játék, melynek célja Szeged "újjáépítése". A résztvevők felkeresik a város különböző pontjain kijelölt állomásokat, hogy "nyersanyagokat" gyűjtsenek, majd a Dóm téren lakóházakat, középületeket építsenek, köztük a Fogadalmi templomot is felállítsák. A várost romba döntő 1879-es árvíz évfordulóján a cserkészek tizenkettedik alkalommal szerveznek megemlékezést. Az ország minden részéről, valamint Vajdaságból, Erdélyből, Felvidékről is érkeznek csapatok és a szervezők remélik, hogy több száz szegedi is ellátogat a rendezvényre. A programokhoz idén is csatlakozik a Somogyi könyvtár, ahol az 1879-es szegedi nagy árvízre emlékező kiállítással elevenítik fel a város pusztulását és újjászületését. Szegedet 1879. március 12-én szinte teljesen elpusztította a Tisza áradása, a korabeli beszámolók szerint a város hatezer házából alig 260 maradt meg. A város lakói annak emlékére, hogy megmenekültek az árvíztől, fogadalmat tettek: templomot emelnek Szűz Mária tiszteletére. A

Foerk Ernő

által áttervezett templom építését kezdték meg 1913-ban, a Dóm alapkövét 1914. június 21-én helyezték el, ám egy hónappal később az első világháború kitörése miatt leállt az építkezés, amely csak 1923-ban folytatódott. Az ünnepélyes templomszentelésre az egyházmegye alapításának kilencszázadik évfordulóján, 1930. október 24-én került sor, majd néhány hónappal később

XI. Pius

pápa székesegyházi rangra emelte a Fogadalmi templomot. Erre emlékeznek a szombati Árvízi emléknapon, mely rendhagyó módon, ökumenikus imával zárul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.