Kultúra

Rákosi börtönei Karcagon - az Emlékpont kiállítása a Nagykunság fővárosában

Rákosi börtönei Karcagon - az Emlékpont kiállítása a Nagykunság fővárosában

2016. február 5., péntek
Rákosi börtönei Karcagon - az Emlékpont kiállítása a Nagykunság fővárosában
Rakosi_bortonei-Karcag_20160203_05

Karcagon, immár ötödik állomásán nyílt meg az Emlékpont vándorkiállítása, a Rákosi börtönei. Az ötvenes évek büntetés-végrehajtási intézeteit, a börtönök és internálótáborok világát megidéző tárlatot Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe szerda délután a Győrffy István Nagykun Múzeumban.

Rakosi_bortonei-Karcag_20160203_03

A Rákosi börtönei című tárlat 2014-ben nyílt meg Hódmezővásárhelyen az Emlékpontban. A vándoroltatható kiállítás az elmúlt szűk két évben az ország számos pontján járt már, bemutatva a

Rákosi Mátyás

kommunista diktátor által fémjelzett korszakot. A múlt század ötvenes éveinek elejére politikai foglyokkal teltek meg az ország börtönei, internáló-, és kényszermunkatáborai.

Miklós Péter

megnyitó beszédében áttekintette a kommunista terror időszakának politikai, társadalmi és börtönviszonyait, melyet a kényszervallatások, a zsúfoltság, az őrök kegyetlenkedései és a kilátástalanság jellemezte. A vásárhelyi intézményt vezető történész párhuzamba állította a szegedi Csillagbörtön "híres" politikai foglyainak, Rákosi Mátyásnak,

Kádár Jánosnak

és

Szálasi Ferencnek

"négy fal közötti" életkörülményeit - előbbi zárkája egész nap nyitva állt és szabadon járkált írnoki helye és cellája között, sőt pártgyűléseket is tartott - a kommunizmus "Ne csak őrizd, gyűlöld is!" világával. Miklós Péter végezetül felhívta a figyelmet arra is, hogy az 1956-os forradalmat követően ismét politikai foglyokkal teltek meg a börtönök Magyarországon, valamint Kádár kicsinyességét jellemezvén elmondta, hogy a kommunista diktátor "utánanyúlt" az őt 1951-ben börtönbe juttató akkor már Szovjetunióbeli száműzetésben élő Rákosinak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.