Kultúra

Popovics, Darázs, Sejben – a szegedi művésztrió privát axiómái a Reökben

Popovics, Darázs, Sejben – a szegedi művésztrió privát axiómái a Reökben

2016. február 17., szerda
Popovics, Darázs, Sejben – a szegedi művésztrió privát axiómái a Reökben
privat_axiomak_bejaras017kf

Három kortárs szegedi képzőművész, Popovics Lőrinc, Darázs József és Sejben Lajos ismét összeállt, és Privát axiómák című tárlatukon mutatják be elmúlt években készült anyagaikat a nagyközönségnek. A pénteken nyíló kiállítás a Reök-palota teljes második emeletét elfoglalja, a hét tematikusan berendezett teremben mintegy száz alkotáson keresztül tárul elénk, hogy barátságukon kívül alkotásaikban melyek a szellemi kapcsolódási pontok, igaz a műveik stilárisan elválnak egymástól.

A Reök közönsége mindhárom szegedi alkotó munkásságát megismerhette már például életmű-kiállításaikon, ám arra még nem volt példa, hogy közösen adjanak ízelítőt közelmúltban készült munkáikból egy nagyszabású tárlat keretében. A mintegy száz alkotást felvonultató tárlat egyik különlegessége, hogy nemcsak

Popovics Lőrinc

legújabb szoborkompozícióit tekinthetik meg az érdeklődők, hanem az elsősorban festőként számon tartott

Sejben Lajos

és

Darázs József

is megmutatja a nagyközönségnek kisplasztikáit.

Nátyi Róbert

művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta, ez utóbbi két művész bár elsősorban festészettel foglalkozik, mindig is tettek kisebb-nagyobb kirándulásokat a plasztikai ábrázolás világában. A művészettörténész hangsúlyozta, nem csupán az köti össze az alkotókat, hogy jól ismerik egymást, hanem sok a szellemi kapcsolódási pont is közöttük, azaz munkáiknak jelképrendszere, formai és stílusjegyei is lehetővé tették, hogy a Reök második emeletén mind a hét termet úgy rendezzék be, hogy egy-egy témakör, ábrázolási mód legyen hangsúlyos minden egyes teremben. Nátyi Róbert a kiállítás összeállításának koncepciójára kitérve elmondta, a Reök adta terek alkalmasak lennének arra, hogy külön-külön mutatkozzon be a három szegedi művész, de inkább vegyítik az alkotásokat, így a nézők szeme elé tárják a munkásságokban tetten érhető összefüggéseket. „Fontos volt számunkra, hogy ne hét ugyanolyan terem ismétlődjön, hanem mindegyikben valamelyik más arcukat mutassák a művészek, más kapcsolódási pontokat találjunk, és ettől lesz igazán izgalmas ez a tárlat” – részletezte.

privat_axiomak_bejaras009kf

A kiállítás címe, a Privát axiómák is arra utal, hogy a művészek egyénisége is megmutatkozik, ugyanakkor az a szellemiség is, ami barátságukat jellemzi, vagy épp a művészetről alkotott közös hitvallásukat. „Mindhárman a képzőművészek azon generációjához tartoznak, akik a kortárs magyar képzőművészet fellendülésének időszakában, az 1970-es, 80-as években kezdték a pályájukat, és vidéki alkotóként megpróbáltak kapcsolódni az akkori országos irányzatokhoz, tendenciákhoz. Munkásságukban az is megfigyelhető, hogy azóta is szisztematikusan építik fel életművüket” – mondta el Nátyi Róbert művészettörténész. Idén készült műveket is felvonultat a kiállítás, cél volt ugyanis, hogy olyan festményeket és szobrokat is megtekinthessen a szegedi közönség, amelyeket eddig még nem láthattak. A kurátor kérdésünkre elmondta, nem példa nélküli egyébként, hogy művészek, akik barátok is egyben, közösen mutatják be, hogy éppen mi foglalkoztatja őket, Popovics, Darázs, Sejben ráadásul szeretnek más alkotók tárlataihoz is kapcsolódni, és az ilyen közös tárlatok a nézők számára is izgalmasabbak Nátyi tapasztalatai szerint. A tárlatot február 19-én, pénteken 17 órakor Nátyi Róbert művészettörténész nyitja meg. A kiállítás – amely a Reök második emeletének mind a hét termében mintegy 100 művet sorakoztat fel – március 13-áig látogatható.

A kiállítás címe arra utal, hogy a művészek egyénisége is megmutatkozik, ugyanakkor az a szellemiség is, ami barátságukat jellemzi.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=610453

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.