Kultúra

Megszólal-e ma a tavasz hírnöke? - Zsuzsanna napi télbúcsúztatót tartanak Hódmezővásárhelyen

Megszólal-e ma a tavasz hírnöke? - Zsuzsanna napi télbúcsúztatót tartanak Hódmezővásárhelyen

2016. február 19., péntek
Megszólal-e ma a tavasz hírnöke? - Zsuzsanna napi télbúcsúztatót tartanak Hódmezővásárhelyen
Zsuzsanna_napi_telbucsuztato_20160220

Ma van Zsuzsanna napja, amely a tél végi jeles napokhoz hasonlóan már a tavaszváráshoz kapcsolódik. Február 20-án a Kossuth téren megelevenednek a télbúcsúztató népszokások és maskarás lovas felvonulás teremt karneváli hangulatot Hódmezővásárhely belvárosában.

A magyar néphit tavaszváró szokásairól Terendi Viktória néprajzkutató elmondta, hogy Zsuzsanna napján különféle megfigyelésekkel igyekeztek megjósolni, meddig tart még a hideg tél, és milyen lesz a következő mezőgazdasági év sikere. Figyelték, hogy lehet-e a tavaszi hírnöke, a pacsirta dalát hallani. A nagyböjti időszakban nemcsak a húsos ételektől kellett tartózkodni, de a hangos mulatozástól is, viszont ekkor sem unatkoztak az emberek - árulta el a Tornyai-múzeum néprajzosa. Erre az időszakra a játékok és a dramatikus előadások voltak a jellemzőek. Ezekből is láthatnak ízelítőt szombat délben a Kossuth térre kilátogatók, ahol a Varga Tamás Általános Iskola színkörösei előadják Zsuzsanna napi játékukat, míg a legkisebbeket a Mandula Színház Jégszínű herceg című előadása várja. E napon a református községekben a gyerekek sorra járták a házakat, hogy Zsuzsanna bibliai történetét két vénember megkívánta a szép fiatalasszonyt és hamisan vádolták meg házasságtöréssel előadják, amiért cserébe apró finomságokat kaptak.

Terendi Viktória

közlése szerint a régmúltban a névnapozások hangsúlyosabbak voltak az emberek életében, ilyenkor a rokonok, az ismerősök köszöntőkkel keresték fel az ünnepelteket. A Zsuzsanna keresztnév igen kedvelt és elterjedt volt, így jelentős névünnepnek számított. A február 20-án, szombaton déli 12 órakor kezdődő Zsuzsanna napi télbúcsúztatón utófarsangi hangulatban elevenítik fel a régi szokásokat a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ szervezésében. Maskarás lovasok segítenek kiűzni a telet Vásárhelyről. A dramatikus darabok mellett a Kankalin Néptáncegyüttes táncműsorral szórakoztatja a közönséget, a Kossuth térre kilátogatók megkóstolhatják a böjtben sem tiltott fánkokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.