Kultúra

Megkezdődött a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékév

Megkezdődött a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékév

2016. január 8., péntek
Megkezdődött a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékév

Megkezdődött a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékév, amelyben Zrínyi Miklós várkapitány és serege hősies helytállásának 450. évfordulója emlékeznek - hangzott el pénteken, az emlékévről rendezett sajtótájékoztatón a Baranya megyei városban.

Hóvári János

, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke az eseményen azt mondta, reményeik szerint szeptember 7-én, a szigetvári vár ostromának 450. évfordulóján egyszerre látogat a városba

Áder János

magyar,

Recep Tayyip Erdogan

török és

Kolinda Grabar-Kitarovic

horvát államfő. "A bátorság, a valami mellett való kiállás olyan egyetemes értékek, amelyeket mindenkinek tisztelnie kell. A kései utódokra vár, hogy a 21. század eszközeivel idézzék fel a múltat, úgy, hogy abból a magyarság, a horvátság és a törökség egyaránt okuljon" - fogalmazott az emlékév céljáról szólva Hóvári János.

Gordan Grlic-Radman

, Horvátország budapesti nagykövete szerint Zrínyi Miklós bátorságból, kitartásból, becsületességből, szorgalomból és tisztességből állít példát a fiataloknak. A diplomata kiemelte, hogy a horvát államfő Áder János felkérésére vállalta el az emlékév fővédnöki tisztségét, és a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia szintén életre hívott egy emlékévbizottságot. A nagykövet reményét fejezte ki, hogy a programsorozat keretében ismét láthatja a magyar közönség

Ivan Zajc

Zrínyi című operáját. Az emlékév alkalmából magyar-horvát koprodukcióban dokumentumfilm készül, amelyet a tervek szerint az év végén mutatnak be. Az emlékév során a középkort idéző számos színes, érdekes programmal várják a látogatókat. A rendezvények sorát február 13-án, Szigetvár török alóli felszabadulásának ünnepén történészkonferencia, irodalmi vetélkedő, viselettörténeti bemutató, gasztronómiai és zenei est nyitja meg.

Vass Péter

, Szigetvár polgármestere kiemelte, hogy a programsorozat feltételei "szellemileg adottak", megvalósításukhoz az is szükséges, hogy a kormány pénzügyi forrásokat is a város rendelkezésére bocsásson. Szólt arról, hogy az emlékévhez kapcsolódva a várban Zrínyi-emléktermet alakítanak ki, felújítják a belső utakat, a közvilágítást és a kamerarendszert, illetve befejezik a tíz éve elkezdett szállodát és wellnessközpontot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.