Kultúra

Emlékvideó készül a holokauszt vásárhelyi áldozatairól

Emlékvideó készül a holokauszt vásárhelyi áldozatairól

2016. január 26., kedd
Emlékvideó készül a holokauszt vásárhelyi áldozatairól
MT1944_gyerekaldozatok_fala

A holokauszt hódmezővásárhelyi áldozataira emlékező kisfilmet készítenek a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjai január 27-én, szerdán délelőtt a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapja alkalmából.

A diákokkal és felkészítő tanárukkal interjú- és vágókép készítési lehetőség január 27-én 10.30-tól a Zsinagóga mögötti holokauszt kiállításban. Az Egyesült Nemzetek Szervezete január 27-ét, az auschwitzi haláltábor felszabadításának napját a Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapjává nyilvánította. 1940 júliusa és 1945 januárja között 1 millió 300 ezer embert, köztük 1,1 millió zsidót hurcoltak a náci világ legkiterjedtebb megsemmisítő komplexumába. Az áldozatok legnagyobb csoportja, mintegy 430 ezren 1944 nyarán érkezett Magyarországról. A nácik Auschwitz-Birkenauban mintegy 1 millió százezer embert zsidókat, lengyeleket, romákat és szovjet hadifoglyokat gyilkoltak meg. Minden harmadik áldozat magyar állampolgár volt. A front közeledtével több, mint 58 ezer foglyot hajtottak el halálmenetekben Németország irányába. 1945. január 27-én, a haláltábor felszabadításakor, a Vörös Hadsereg katonái mindössze 7500 túlélőt találtak. A 20. századi történelem legfájdalmasabb epizódjára történő emlékezés és emlékeztetés jegyében a Németh László Gimnázium diákjai, Medvegy János történelemtanár vezetésével egy kisfilmet készítenek a vészkorszak négyszáz hódmezővásárhelyi mártírja előtti főhajtás jegyében. Az elkészült emlékfilm közösségi videómegosztón lesz elérhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.