Kultúra

Először mutat be vakok és gyengénlátók számára akadálymentesített filmet a köztévé

Először mutat be vakok és gyengénlátók számára akadálymentesített filmet a köztévé

2016. január 7., csütörtök
Először mutat be vakok és gyengénlátók számára akadálymentesített filmet a köztévé

Először mutat be vakok és gyengénlátók számára akadálymentesített filmet a köztévé: Varga Ágota Szemünk fénye című dokumentumfilmjének narrált változatát pénteken vetíti a Duna World. A film folytatásaként tavaly elkészült, Szülei szeme című alkotás szintén narrált változatát január 15-én tűzik műsorra.

A film narrálását

Bonecz Ervin

, a 90 decibel projekt vezetője vállalta - mondta

Varga Ágota

rendező az M1 aktuális csatornán csütörtökön. A 90 decibel egy civil kezdeményezés, amely elsősorban színházi előadások és múzeumok akadálymentesítését végzi hallás- és látássérültek számára. Ahogy egy színielőadásnál, úgy a filmnél is egy külön hangsávon rögzítik a narrációt, így a képi történéseket is elmesélve, a dialógot nem zavarva lehet a filmet végigkövetni - tette hozzá a rendező. A tizenegy éven átívelő, kétrészes családportré főszereplője Kati és Győző, akik vak párként vállaltak gyermeket, valamint látó kisfiuk Feri, aki a maga módján szinte ösztönösen segíti szüleit. Viszontagságokkal teli életüket meséli el a 2007-ben bemutatott Szemünk fénye című film és a Szülei szeme című folytatás. A Szemünk fénye több elismerésben részesült, Houstonban, Rio de Janeiróban, Vukováron is díjazták, emellett a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete különdíját is megkapta. A Szülei szeme a Médiatanács Média Mecenatúra programjának keretében valósult meg, operatőre

Markert Károly

volt, Varga Ágota mellett egy kis kamerával Ferike is készített képeket. A filmek vakoknak szóló változatát októberben, a fehér bot világnapja alkalmából mutatták be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.