Kultúra

Újabb hét Magyar Örökség Díjat adnak át - a Somogyi-könyvtár is a díjazottak között

Újabb hét Magyar Örökség Díjat adnak át - a Somogyi-könyvtár is a díjazottak között

2015. december 18., péntek
Újabb hét Magyar Örökség Díjat adnak át - a Somogyi-könyvtár is a díjazottak között

Szombaton adják át a Magyar Örökség Díjakat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében, az elismerést újabb hét kiemelkedő személyiségnek és intézménynek adományozzák.

Magyar Örökség Díjban részesül a kárpátaljai Credo együttes nemzetszolgálata,

Gisztl Anna

népi ihletésű ruhatervező kézműves művészete,

Lőrincze Lajos

nyelvész, nyelvjáráskutató "édes anyanyelvünk" védelmében folytatott nyelvművelő tevékenysége és

Cseh László

úszó világversenyeken elért eredménye - közölték a szervezők az MTI-vel. A kuratórium kitüntetésben részesíti a vargyasi bútorfestő és fafaragó Sütő család fél évezredes hagyományőrző művészetét, a Somogyi Károly esztergomi kanonok által alapított szegedi Somogyi-Könyvtárat, valamint

Varga Tamás

matematikatanár,

Vargha Balázs

irodalomtörténész és

Varga Domokos

író szellemiségét. A Credo együttes összefügg

Ivaskovics József

nevével, aki a zenekar vezetője, zeneszerzője és az alapítvány elnöke. Élete a gyermekek zenei nevelése, művészeti műhelyek alapítása és a bibliai tanítás szolgálatában áll - fogalmaz laudációjában

Böszörményi Gergely

kiadó, producer, hozzátéve: az együttes jellegzetes egyedi hangzása az egy szál gitárral, és egy ideje hegedűvel kísért többszólamú vagy éppen egyszólamú szép tiszta éneklés, melyben valóban él a vers.

Budai Ilona

népdalénekes szerint Gisztl Anna minden munkájára a mívesség a jellemző, az anyagokat, csipkéket maga válogatja, festi, a gyöngyözési motívumokat maga tervezi és készíti el. Az alkotó célja egy igényesebb, egyéni, semmivel össze nem hasonlítható öltözködési kultúra, a polgári, városi népviselet kialakítása.

Balázs Géza

nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár Lőrincze Lajost a 20. század talán legismertebb és legnagyobb hatású nyelvészének nevezi méltatásában. Hozzáfűzi, hogy ezt részben személyes vonzerejének, azon belül kedvesen tanáros stílusának, szép, nyugodt, dunántúlias ízű beszédének és a rádiónak köszönheti. Az Édes anyanyelvünk című rádióműsornak 1952-től 1993-ig volt a "hangja", gazdája. "A Varga-testvérek édesanyjuk sok szép szavát igyekeztek megörökíteni életművükben, játékaikban. Tamás arra kért bennünket, hogy játsszunk matematikát, Balázs arra, hogy játsszunk a szóval, Domokos pedig arra figyelmeztetett, hogy nem születtünk szülőnek, de a szülői lét megtanulható" - hangsúlyozza méltatásában

Gazda István

tudománytörténész, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója.

Csurka Gergely

sportújságíró laudációja szerint Cseh László "a nyáron egyetemes úszótörténelmet írt azzal, hogy a hetedik egymás követő világbajnokságon szerzett érmet. Arccal a harminc felé ő lett az első férfiversenyző, aki valaha képes volt ugyanabban az úszásnemben egy vébén mindhárom távon, azaz 50, 100 és 200 méteren dobogóra állni". "A vargyasi bútorfestő és fafaragó Sütő- család fél évezredes története összmagyar- és erdélyi sikertörténet egyben. Csodálatos a folytonossága, a kvalitása, a kisugárzása, mindaz, amitől a művészet korokon, ízléseken és történelmi korszakokon átível és szellemi magasságokba képes emelni az egyént és a közösséget egyaránt" - méltatja Vargha Mihály szobrászművész, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum igazgatója a kitüntetett Sütő Levente Lehelt és Sütő Istvánt. Somogyi Károlyról szólva Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros így szól: egyházi javadalmát szinte teljes egészében könyvtára alakítására fordította, úgy tervezte, hogy gyűjteménye egykor nyilvános könyvtár lesz. 1881-ben okiratban is az árvíz sújtotta Szegednek ajándékozta 43 ezer 701 kötetes könyvtárát, amely több évtizedes, szigorú elveken alapuló gyűjtőmunka eredménye. A Magyar Örökség Díj azon magyar személyeknek, intézményeknek és csoportoknak adható negyedévente, akik és amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.