Kultúra

Kubik Anna: Az üvegcipő az emberi természet legmélyéből építkezik

Kubik Anna: Az üvegcipő az emberi természet legmélyéből építkezik

2015. november 24., kedd
Kubik Anna: Az üvegcipő az emberi természet legmélyéből építkezik
kubik_anna_01kf

Még a nyáron, egy szegedi cukrászdában érte a felkérés a Kossuth-díjas érdemes művészt, hogy Molnár Ferenc közkedvelt darabjában lépjen először a Szegedi Nemzeti Színház deszkáira. A főváros nyolcadik kerületének perifériáján játszódó vígjáték Kubik Anna szerint minden korban aktuális, hiszen az emberi természet legmélyéből építkezik. A művésznővel Az üvegcipő bemutatója előtt beszélgettünk.

A Szegedi Nemzeti Színház egészen mostanáig kimaradt

Kubik Anna

életéből, de nem úgy

Molnár Ferenc

, kinek közkedvelt játékaiban jelentős szerepeket tudhat maga mögött. Játszott a Valaki, A testőr és a Liliom című előadásokban, Az üvegcipő novemberi bemutatóján pedig Adél bőrébe fog bújni. Az érdemes művész mondhatni kívül-belül ismeri Molnár előadásait, ugyanis az 1920-1930-as évek tipikus külvárosi kispolgárságát felsorakoztató író magánéletével is szívesen foglalkozik. "Szeretem tudni, milyen körülmények között éltek egy adott korban az emberek. Szeretek olvasni, egy-egy darabhoz hozzáolvasni pedig különösen.

Fedák Sári

életével (

színésznő, Molnár Ferenc második felesége - a szerk.

) sokat foglalkoztam. Vesszőparipámmá vált, hogy meg kellene jeleníteni őt is a színpadon, ezért el is készült már egy darab, de még nem az igazi. Az utolsó évtizedei nagyon izgatnak, például az az időszak, amikor az Amerikában is ismert és Németországban is ünnepelt szárt népbíróság elé állították. Olvastam az életrajzát, ami a tengerentúlról került elő, nagyon sokat írt benne Molnárral folytatott őrületes harcairól. Délelőtt próbált, délután filmezett, este játszott, éjszaka pedig az író lakásán férfitársaságban kártyázott, ivott, veszekedett, sőt, verekedett Molnárral. Az üvegcipőben Molnár nagyon sokat merített az életükből, Fedák Sári szinte teljesen kimerítette Adél karakterét." Kubik Anna éppen a temperamentumos Adél szerepét kapta meg

Bagó Bertalan

feldolgozásában. A kitartottként meggazdagodott nő nagyszerű emberismerő, aki nyolcadik kerületi panzióját tökéletesen kézben, lakóit pedig számon tartja. A hajdani szobalány a "nyócker" szélén mereng életéről, annak minden mozzanatát eltervezi, még az öregedést is, míg utoljára el nem kapja a szerelem. "Adél rettenetesen temperamentumos: féltékeny, heves, ebben a szerepben egyszerre kell gesztikulálni és kiabálni, majd csendesnek lenni. Nem egy kiegyensúlyozott, szépen csordogáló patakocska, hanem egy valódi szökőár. Elképesztő érzelmei vannak, és ezek mindegyikére alkalmat ad a darab. Nem egy általánosított társalgási előadást állítunk színpadra, hanem belehelyezzük annak valódi közegébe."

kubik_anna_02kf

Bagó Bertalan szakított azzal a klasszikus feldolgozással, ami a Petőfi Színház televíziós felvétele jóvoltából sokakban él. Az 1963-as előadás egy társalgási darab, ami mellőzi a heves gesztusokat és az 1920-as évek közegét, amiben Az üvegcipő játszódik. "Más korban élünk, nem lehet azokkal az eszközökkel élni, mint az 1960-as években. Ennyi év múltával minden másként alakul: másképp játszunk színházat, máshová tesszük a hangsúlyt. Mégis úgy gondolom, ez a darab minden korban aktuális lesz, mert az emberi természet legmélyéből építkezik. A kíváncsiság kedvéért egy felvonást megnéztem a tévés feldolgozásból, s elhűltem, mennyire társalgási darabnak játszották. Ezzel természetesen nem leszólni akarom, mert akkoriban ez egy felvett Vígszínházi stílus volt, ám a szegedi rendezés nagy találmánya, hogy abba a környezetbe helyezi az előadást, amelyikben játszódik." Bár a szegedi teátrum színpadán először szerepel Kubik Anna, Az üvegcipő alkotói gárdájában többekkel játszott már. A rendező sem ismeretlen előtte, akárcsak

Rédei Roland

még a Pesti Magyar Színházas évekből, vagy

Gidró Katalin

Kecskemétről. "

Kárász Zénó

nagyon kedves meglepetés, lelkiismeretes és segítőkész. De mindenkiről a legjobbakat tudom elmondani, nagyon jó csapat lettünk." Az üvegcipő november 26-tól tekinthető meg a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában. Főbb szerepekben: Kárász Zénó, Kubik Anna, Gidró Katalin, Vajda Júlia, Rédei Roland, Jakab Tamás, Somló Gábor, Csorba Kata és még sokan mások.

Először láthatja a szegedi közönség Kubik Annát a Tisza-parti teátrum színpadán. A művésznővel Az üvegcipő kapcsán beszélgettünk.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=591422

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 23.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.