Kultúra

Kerítés vagy szelfibot? Idén is keresik Magyarországon az év szavát

Kerítés vagy szelfibot? Idén is keresik Magyarországon az év szavát

2015. november 1., vasárnap
Kerítés vagy szelfibot? Idén is keresik Magyarországon az év szavát
2014-ev-szavai

A TINTA Könyvkiadó idén is várja internetes szavazáson a javaslatokat azokra a szavakra, amelyek a beküldők szerint a legjobban jellemzik a 2015-ös évet.

Az elmúlt hat évben mindig szerepelt a listán a szegénység, a hazugság, a remény, a válság, a kilátástalanság, a munkanélküliség és a korrupció. A 2009-es évet azonban a H1N1 és az influenza jellemezte leginkább, 2010-ben a vörösiszap és az árvíz, 2011-ben a végtörlesztés és a devizahitel, 2012-ben az okostelefon és a QR-kód, 2013-ban pedig a szelfi és a táblagép lett a legtalálóbb szó.

Kiss Gábor

, a TINTA könyvkiadó vezetője szerint az elmúlt hat évben megjelenő lista szavai a nagy történelemkönyveknél is pontosabb korrajzot festenek egy-egy évről, hiszen a szó a mindennapi élet tükre. Tavaly szép számmal javasolták a szavazók a rezsicsökketést és az internetadót. Érdekes, hogy 2012-ben Schmitt Pál köztársasági elnök lemondása miatt a plágium szó volt népszerű javaslat, míg 2011-ben a West Balkánt javasolták sokan a szórakozóhelyen történt tragédia okán. 2010-ben szerepelt az ötvenes listán a fülkeforradalom szó is, a vuvuzela pedig a dél-afrikai focivébét idézte. A 2009-es szavak között ott volt a DVSC, amely a Debrecen focicsapatának a Bajnokok Ligája csoportkörébe való bejutására utalt. A 2015. év szavaira december 31-ig a

www.tintakiado.hu

oldalon lehet szavazni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.