Kultúra

1956-os dokumentumokat gyűjtenek a magyar levéltárak

1956-os dokumentumokat gyűjtenek a magyar levéltárak

2015. november 4., szerda
1956-os dokumentumokat gyűjtenek a magyar levéltárak
56_8

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és valamennyi megyei tagintézménye az 1956-os íratok, fényképek gyűjtésébe kezd.

"2016-ban emlékezünk az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. év-fordulójára. Ez alkalomból a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és valamennyi megyei tagintézménye felhívással fordul Magyarország lakosaihoz és a külföldön élő magyarokhoz. Az ország legrégebbi közgyűjteményei a levéltárak, az általuk őrzött iratok a magyar történelem, a magyar művelődés és kultúra legfontosabb dokumentumai. Kérünk mindenkit, hogy amennyiben a birtokában van az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatos bármilyen irat, napló, levelezés és fénykép, a tartós megőrzés és a múlt minél szélesebb körű feltárása érdekében, szíveskedjenek átadni azokat a levéltáraknak. A levéltárak természetesen nemcsak az 1956-os forradalom és szabadságharc dokumentumait gyűjtik, hanem a magyar történelem minden írásos, képi emlékét. levéltárak szívesen fogadnak minden felajánlást, de különösképpen várják az első és második világháborúval, a holokauszttal, a kitelepítésekkel, a politikai szabadságvesztésekkel kapcsolatos iratokat. Biztosak lehetnek benne, hogy adományaikat a levéltárak éppen olyan becsben tartják majd, mint a több száz éve rájuk bízott emlékeket" - fogalmaz a levéltárak felhívása.

A szegedi levéltár elérhetőségei:

6720 Szeged, Dóm tér 1 Kapcsolattartó:

Farkas Csaba

főlevéltáros Telefon: 62/425-399 Email: csml@mnl.gov.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.