Kultúra

Hetvennél is több helyszínen rendeznek programokat a magyar népmese napján

Hetvennél is több helyszínen rendeznek programokat a magyar népmese napján

2015. szeptember 29., kedd
Hetvennél is több helyszínen rendeznek programokat a magyar népmese napján
nepmese

Hetvennél is több helyszínen ünneplik felolvasásokkal, előadásokkal, rajzversenyekkel és játékos foglalkozásokkal szeptember 30-án a magyar népmese napját.

Hatvankét magyarországi és kilenc határon túli helyszínen szerveznek könyvtárak, iskolák és művelődési intézmények változatos programokat tizenegyedik alkalommal

Benedek Elek

születésnapján - olvasható a rendezvényeket összefogó

nepmesenap.hu

internetes oldalon. Számos általános és középiskolában tartanak mesefelolvasást, több helyen hirdettek a népmesékhez kapcsolódó rajzpályázatot, kvízversenyeket vagy vitézi ügyességi próbákat, lesz ahol tematikus történeteket, állatos vagy székely meséket olvasnak fel. Budapesten a CSILI Művelődési Központ könyvtárában például óvodai és iskolai csoportoknak szerveznek játékos népmese-foglalkozást, amelynek keretében a gyerekek a "meseösvényen" haladva ismerhetik meg A kiskakas gyémánt félkrajcárja című történet szereplőit, majd ehhez kapcsolódóan tréfás próbatételeken vehetnek részt. Ezen kívül a helyszínen kézműves foglalkozással, népmesetotóval, mesehallgatással és mesekönyv-kiállítással is készülnek a szervezők. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár angyalföldi, Mosoly utcai egységében Benedek Elek állatmeséiből rendeznek diavetítéssel egybekötött délelőttöt, a szigethalmi Hegedüs Géza Városi Könyvtárban pedig többek közt Mi van a ládikóban? címmel a Holdfű Színház előadását tekinthetik meg a látogatók Benedek Elek meséje alapján. A KÖNYV(tár)TÁMASZ Egyesület és az Országos Idegennyelvű Könyvtár közös programjában a magyarországi horvátok meséit mutatja be előadásában

Frankovics György

etnográfus,

Kovács Marianna

magyar-horvát származású mesemondó pedig horvát nyelven mesél az érdeklődőknek. Számos helyen rendeznek mesemaratont vagy a mesék világát feldolgozó kiállítást, néhány helyen viszont dramatizált előadást adnak gyerekek, óvónők, könyvtárosok. A magyarországi programok mellett Kézdivásárhelyről, Nagyenyedről, Bihardiószegről, Nagybúnról, Csíkszeredáról, Szamosújvárról, Sepsiszentgyörgyről, Érmihályfalváról is csatlakoztak iskolák és könyvtárak a programhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.