Kultúra

Szerdától zsűrizik a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagát

Szerdától zsűrizik a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagát

2015. augusztus 3., hétfő
Szerdától zsűrizik a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagát
62_VOT_beadott_muvek_02

Szerdán kezdődik és három napon át tart a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlatra beadott mintegy hatszáz műalkotás zsűrizése Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Galériában. A legnagyobb múltra visszatekintő tárlat előkészületei miatt a héten zárva tart a Kossuth téri kiállítóhely.

A kiválasztás szünetében a zsűrit elnöklő

Nagy Imre

művészettörténész, a Tornyai János Múzeum igazgatója tájékoztatja a sajtó képviselőit a válogatásról, augusztus 5-én, szerdán 12.30 órakor az Alföldi Galériában. A tavalyi rekordszámú, több mint 800 beadott alkotást követően az idén nagyságrendileg kevesebb mű közül kell kiválasztania a nyolctagú zsűrinek azokat a darabokat, melyeket az október első vasárnapján nyíló kiállításon a nagyközönség is megismerhet. A 62. Vásárhelyi Őszi Tárlatra több, mint 250 alkotó mintegy 600 művel jelentkezett, hogy megméretesse magát az országban legrégibb múltra visszatekintő kortárs művészeti seregszemlén. A művészettörténészekből, valamint a különböző művészeti ágak képviselőiből álló szakmai grémium tagjai egyenként szavaznak minden alkotásról, de az csak másnap dől el, hogy körülbelül mely kétszáz mű szerepelhet az őszi kiállításon. A pénteki napon dönt a zsűri arról, hogy kik kapják a díjakat és munkajutalmakat, mely fiatal alkotó részesül a havi 100 ezer forintos Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjban, illetve ki veheti át a tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet. A bennmaradt művek listája az elkövetkező héten kerül nyilvánosságra a

www.oszitarlat.hu

honlapon, az elismerésben részesülők nevei viszont a megnyitóig titokban maradnak.

A 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat zsűrijének tagjai:

Nagy Imre múzeumigazgató, művészettörténész, a zsűri elnöke és a tárlat rendezője

Balogh Gyula

Tornyai-plakettes festőművész

Hegedűsné Dékány Magdolna

kulturális tanácsadó

Pogány Gábor

művészettörténész

Szabó Ábel

Tornyai-plakettes festőművész Szabó Noémi művészettörténész

Szurcsik József

Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja

Taubert László

szobrászművész A zsűrizés és a tárlat előkészületei miatt az Alföldi Galéria augusztus 10-ig zárva tart a látogatók előtt, az Alföld művészete állandó kiállítást jövő kedden 10 órától tekinthetik meg az érdeklődők a Kossuth téri kiállítóhely emeleti termeiben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.