Kultúra

Debreczeny Csaba: Javert szerepét rég kiszúrtam magamnak

Debreczeny Csaba: Javert szerepét rég kiszúrtam magamnak

2015. augusztus 13., csütörtök
Debreczeny Csaba: Javert szerepét rég kiszúrtam magamnak
debreczeny_csaba01_gs

Okos, ravasz és nem ismeri a könyörületet. Javert egy valódi kopó, aki egy életen át üldözi a gályarabságból szabadult óriást, Jean Valjeant. Debreczeny Csabával a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Madách Színház közös produkciója, A nyomorultak pénteki bemutatója előtt beszélgettünk.

„Javert egy igazi fundamentalista, az alá és fölérendeltségi viszonyok tökéletes kiszolgálója, aki megszállottan hisz a rendszerben. Meglátása szerint az élet, a sors, a világ úgy van jól, ahogy van. Mindennek úgy kell lennie, ahogyan azt ő előre elgondolja, ahogyan a jog és a normák megkövetelik. Ebből nem tud engedni.”

Debreczeny Csaba

szerint a rendőrfelügyelő okos, ravasz és minden érzelemtől mentes karakter, aki régóta vágyott szerepe a

Victor Hugo

regénye nyomán született produkcióban.

debreczeny_csaba02_gs

„Enjorast és Mariust játszottam korábban, ezek voltak akkor a koromnak megfelelő szerepek. Azóta eltelt 17 év, így most a felügyelő a nekem való. Valójában nem tudom ezeket a szerepeket különválasztani, mert mindig az adott karakterre és figurára koncentrálok. Javert annyival mégis bonyolultabb, hogy többet van jelen a színpadon, miközben hangilag sokkal könnyebb, mint a másik kettő volt. Javert-ről egyébként elmondhatom, hogy már régen kiszúrtam magamnak.” Azok előtt, akik olvasták Victor Hugo monumentális regényét, nem ismeretlen a Jean Valjeant megszállottan üldöző főfelügyelő. „Úgy fogom meg a szerepet, hogy ne lehessen megszeretni” – mondja Debreczeny Csaba, ami azzal a kettősséggel párosul, hogy bár egy jól felépített negatív karaktert kell színpadra állítania, a merev felügyelő személye távol áll a benne rejlő lázadótól.

debreczeny_csaba03_gs

Ne lepődjenek meg, ha Debreczeny Csabát rolleren közlekedve látják Szeged utcáin, a színész ugyanis a fővárosban is gyakran pattan kedvenc járgányára. Sőt, a múlt hét szerdai közönségtalálkozóra is roller „hátán” érkezett. „Tudtam, hogy Szegeden ezzel bármilyen távolságot ripsz-ropsz meg tudok tenni. Ha gyalog jönnék a szállásról, akkor 20 perc lenne, így 7 perc alatt a Dóm téren vagyok. Ugyanolyan könnyű, mint biciklivel.”

Régóta vágyott szerepébe bújhat Debreczeny Csaba a Szegedi Szabadtéri Játékokon - részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=558888

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.