Kultúra

Teleki Júlia, a Délvidék "békeharcosának" könyvbemutatója az Emlékpontban

Teleki Júlia, a Délvidék "békeharcosának" könyvbemutatója az Emlékpontban

2015. június 9., kedd
Teleki Júlia, a Délvidék "békeharcosának" könyvbemutatója az Emlékpontban
Teleki_Julia_Emlekpont_20090528

Teleki Júlia délvidéki békeharcos életét és küzdelmeit - tragikus gyermekkorától a csúrogi emlékmű felavatásáig - mutatja be életrajzi könyve, a Göröngyös utakon. A kötet szerzői bemutatója június 10-én, szerdán 17 órakor lesz az Emlékpontban. Az írónővel Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze beszélget.

Milyen egy ember élete, vagy lehetett-e gyerekkora annak, akinek édesapja egy éves korában etnikai tisztogatásoknak esik áldozatul, majd családja életben maradt tagjaival együtt, háborús bűnösként telepítenek ki szülőfalujából? Teleki Júlia délvidéki helytörténeti kutató, a szerbiai magyarsággal szemben elkövetett tömeggyilkosságok elszenvedője és kutatója Göröngyös utakon című könyve viszontagságos életútját tárja az olvasó elé. A szerző fáradhatatlan és hathatós tevékenységének köszönhető a dél-bácskai település emlékművének felállítása, illetve Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságának kollektív bűnösségének eltörlése.

Teleki Júlia

visszaemlékezésében így ír családja tragédiájáról: „Tíz hónapos voltam mikor elvitték édesapámat, és soha többé nem jött vissza. Kivégezték. Két hétig a nővérem hordta neki az ebédet, a többi magyar gyerekkel együtt, mivel az asszonyoknak kocsival, lóval dolgozni kellett a szerb gazdáknál. Persze térítés nélkül. Mikor utoljára vitte az ebédet, azt mondták neki, hogy apád már nem éhes. A nővérem látta amint kocsik hagyják el a községháza udvarát, a kocsikról az emberek keze lába lógott. A kocsik aljából csurgott a vér. A nővérem akkor volt 13 éves. A szörnyű látvány mái napig az emlékezetében él. A halottakat a falu szélén lévő sintérgödörben földelték el." Mintegy ezer áldozatot kutatott fel Teleki Júlia, az ő neveik is megtalálhatók a könyvében. 18 éven keresztül 18 keresztet állítottak fel Csúrogon, - a meggyilkoltak emlékhelyét másnapra ismertetlenek mindig lerombolták - míg végül az emlékmű megépülhetett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.