Kultúra

Szónokokat képeztek a Karolinában

Szónokokat képeztek a Karolinában

2015. június 10., szerda
Szónokokat képeztek a Karolinában
05.20_aq1

A Karolina Gimnázium sikeresen pályázott a Nemzeti Tehetség Program NTP-KKT-B-14-0026 jelű pályázatán, melynek keretében az előző tanévben indult, első nyolc évfolyamos tehetséggondozó osztály tagjai egy 30 órás, tanórán kívüli foglalkozáson vettek részt.

A képzés témája a beszédfejlesztés és a kifejezőkészség erősítése volt - mint a tehetséggondozás egyik alapvető fejlesztési feladata - mivel a hagyományos iskolai és tanórai keretek között a diákoknak kevés lehetőségük nyílik arra, hogy gondolataikat, érzéseiket összefüggő beszéd segítségével elmondják. Emellett szintén kevés az egyéni nyilvános szereplések és megnyilvánulások száma is, ami a felsőbb évfolyamokban még inkább csökken. A program keretében a résztvevő 35 diák elsajátította többek között a helyes légzéstechnikát, testtartást, saját beszédtempójuk szabályozását a hallgatóság igényeinek figyelembevételével. Folyamatosan gyakorolták és tudatosították, hogyan lehet összefüggően és élvezhetően beszélni egy témáról. A gyakorlatok során képessé váltak arra, hogy felismerjék egymás legalapvetőbb beszédtechnikai hibáit és javaslatokat, építő jellegű kritikákat fogalmazzanak meg. A képzés részeként tanulmányi kiránduláson vettek részt a diákok az Aquincumi Múzeumban, ahol a saját maguk által tervezett és írt római kori jeleneteket adták elő korhű öltözékben, beépítve minden olyan ismeretet, melyet eddig elsajátítottak az előadókészséget fejlesztő foglalkozások során. A projekt zárásaként a diákok kiselőadásokat tartottak, a prezentációjukat nem csak egyszerűen felolvasták, hanem azt csupán vázlatként használva képessé váltak szabadon, önállóan előadni, szónokolni. A képzés egésze – tematikáját és témáit tekintve – szervesen kapcsolódik a Fény Nemzetközi Évéhez. A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint a Nemzeti Tehetség Program közös támogatásával valósul meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.