Kultúra

Liliomfesztivál - Cserépben, krémekben és szörpökben a természet ajándékai + FOTÓK

Liliomfesztivál - Cserépben, krémekben és szörpökben a természet ajándékai + FOTÓK

2015. június 13., szombat
Liliomfesztivál - Cserépben, krémekben és szörpökben a természet ajándékai + FOTÓK
liliomfesztival10_gs

Több száz éves hagyományt elevenített fel a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont, szombaton ugyanis Szent Antal-napi Liliomfesztivált tartottak kézműves vásárral, liliomszenteléssel és gyógynövény-bemutatóval a Mátyás téren. Még a nyári forróság sem tudta kedvét szegni az érdeklődőknek.

A fehér liliom

Szent Antal

jelképe, aki portugál nemesből lett ferences szerzetes a 13. században. Személyéhez számtalan hagyomány kapcsolódik: június 13-án este például liliomot szentelnek Alsóvároson, majd a növényt gyógyászati célokra használják fel. A virágot egyébként gyümölcspálinkába tették: ha valakinek mérges pattanása, furunkulusa volt, akkor egy szirmot kötöttek rá, hogy minél hamarabb meggyógyuljon. Gyomorgörcs esetén pedig más felhasználása formát találtak a pálinkának: kockacukorra csöpögtetve fogyasztották a fájdalom enyhítéséért. A Liliomfesztivállal minden évben Szent Antalnak kívánnak emléket állítani. Alsóvároson egyébként mindaddig erős kultusza volt a szentnek, mígnem a szerzeteseknek el kellett hagyniuk a kolostort az 1950-es években. Szombaton a kolostorkertben többféle gyógy- és fűszernövénnyel ismerkedhettek az érdeklődők. Pemetefű, bazsalikom, kakukkfű, citromfű, borsikafű - csak néhány a számos különlegesség közül, melyeket nem csak távolról lehetett csodálni. Még a nyári forróság sem tudta eltántorítani a növények és a kézműves termékek szerelmeseit, röviddel a nyitás után tucatszám sétáltak a látogatók.

liliomfesztival02_gs

Minden bizonnyal a kedvezőtlen pünkösdi időjárás az okozója, hogy a fesztivál főszereplője, vagyis a fehér liliom még nem bontotta ki szirmait - vélte az egyik helyi őstermelő, aki maga is látogatást tett kiállításra szánt növényeivel a kolostorkertben. Már 3-4 éve foglalkozik növénytermesztéssel, mára valódi szenvedélyévé vált a különleges gyógyhatású és fűszerpalánták nevelése. Bár nem először vesz részt a Liliomfesztiválon, elmondása szerint sosem szeretett tanácsot adni vásárlóinak a növények felhasználását illetően, véleménye szerint ugyanis biztos útmutatást csak a szakemberek adhatnak. Annyit azért elárult, hogy a konyhakert elengedhetetlen kellékeit, mint például a kakukkfüvet, a bazsalikomot, vagy a citromfüvet a panellakásban élő háziasszonyok is bátran kiültethetik az erkélyre, amennyiben kellően mély ládát tudnak biztosítani a szerteágazó gyökerek.

liliomfesztival25_gs

Persze nemcsak élő növényekkel találkozhattak, a természet adta alapanyagok egyéb felhasznált formái közül is szemezgethettek a látogatók. A Fabulaszappan standjánál

Pilisné Zulauf Gyöngyi

és férje vegyszer- és mesterséges tartósítószermentes, kézzel készült kozmetikumainak járhattak csodájára. Főként a lányok körében volt népszerű az asztali portéka, a sütiküllemű szappanok viszont nemre és korra való tekintet nélkül maguk köré csábították az arra járókat. A fiatal szegedi pár csak nemrégiben vágott bele a vállalkozásba, céljuk, hogy olyan alapanyagokból készítsenek tisztálkodási eszközöket és krémeket, amelyekkel az egész családnak természetes ápolást biztosíthatnak. Érzékeny bőrűek és egészen kicsi gyerekek is bátran nyúlhatnak a bőrtápláló termékekért, hiszen nem tartalmaznak mesterséges anyagokat, még illatadalékokat és pálmaolajat sem. Hamarosan egyébként az interneten is elérhetőek lesznek, azonos néven. A Szent Antal-napi fesztivál azonban nem ért véget a kézművesprogramokkal, délután kreatív családi akadályversennyel, kézműves játszóházzal, méhészeti bemutatóval és mézkóstolóval, valamint zenés bábjátékkal várják a kilátogatókat. A hagyományos liliomszentelés 18 órától kezdődik, majd a Dél-alföldi Táncház oktató-bemutatójával zárják az estét.

Megkezdődött az alsóvárosi Liliomfesztivál. Még nem késő kilátogatni! http://szegedma.hu/?p=546628

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.