Kultúra

Aba-Novák-kiállítással fogott össze a REÖK és a Kass Galéria + FOTÓK

Aba-Novák-kiállítással fogott össze a REÖK és a Kass Galéria + FOTÓK

2015. június 21., vasárnap
Aba-Novák-kiállítással fogott össze a REÖK és a Kass Galéria + FOTÓK
aba_novak_vilmos_kiallitas11_gs

A Móra-múzeum és a REÖK összefogásával Aba-Novák Vilmos több mint 50 alkotását tekinthették meg a látogatók a Múzeumok Éjszakáján. A Szegeden is megbecsült grafikus-festő pályájának legérdekesebb alkotásaival nyitott a Kass Galéria és a Reök-palota.

Különleges alkalomnak nevezte a Múzeumok Éjszakáját

Herczeg Tamás

, a REÖK igazgatója, hiszen most először lépett partnerkapcsolatba a Tisza-parti város két fontos kiállítóhelye, a szecessziós palota és a Kass Galéria.

Aba-Novák Vilmos

megbecsült festőművész, akinek neve fogalommá vált a városban, hiszen olyan gyönyörű alkotásokat köszönhet neki Szeged, mint az első világháborús katonák előtt tisztelgő Hősök Kapuja és a Dömötör-torony freskói. Ezért is tartotta fontosnak a két kulturális intézmény, hogy összefogva, minél többekhez Aba-Novák munkássága grafikai alkotásain és festményei át. A galéria és a Reök-palota már régóta készült a partnerségre, a közös kiállításra pedig Aba-Novák Vilmos életművét találták legalkalmasabbnak - mondta

Nátyi Róbert

művészettörténész, "A kivetett bolygó" című kiállítás kurátora. Mint azt a szombati megnyitón hangsúlyozta, a szervezés fázisában még nem is sejtették, hogy a múzeumi éjszakára névleg akár A kis herceg kiállítást is összemoshatják a festőjével, a szokatlan címadásnak köszönhetően azonban sikerült közös pontot találniuk. A kivetett bolygó fogalmát ugyanis a művész gyakran használta magára; ars poeticájában eképpen aposztrofálta magát. A több mint 50 alkotást felsorakoztató tárlatokban arra is fény derül, miért érezte magát a kortársait megelőző avantgarde alkotó a tömegből kivetett egyénnek. A REÖK-ben szén, toll, és szénkarc technikával készült grafikák, míg az aulában a Dömötör-torony és a Hősök Kapuja ismert vázlatait csodálhatták meg az érdeklődők. A Kass Galéria falain az itáliai korszakkal, a cirkuszi, valamint az erdélyi vásárok világával ismerkedhettek meg a látogatók. A Szeged-Csanádi Egyházmegyével való együttműködésnek köszönhetően kivételes lehetőség tárult a szegediek elé: ezúttal betekinthettek a Dömötör-torony éppen restaurálás alatt álló termébe is, melynek freskóját Aba-Novák festette.

Közös kiállítást nyitott Aba-Novák Vilmos műveiből a REÖK és a Kass Galéria - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=548526

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 20.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.