Kultúra

Pünkösdölő a Kopáncsi Tanyamúzeumban

Pünkösdölő a Kopáncsi Tanyamúzeumban

2015. május 21., csütörtök
Pünkösdölő a Kopáncsi Tanyamúzeumban
0524_Punkosdolo_A3_webre

Pünkösdi király választással és hagyományőrző programokkal nyílik meg a nagyközönség előtt május 24-én, pünkösd vasárnapjának délelőttjén a felújított Kopáncsi Tanyamúzeum.

Pünkösd ünnepét húsvét után ötven nappal tartjuk, mely Jézus mennybemenetelének és a Szentlélek eljövetelének ünnepe. Az ünnep jellegzetes étele a bárány és a sok tojásból készített édességek. Tavaszi ünnep lévén az egészséget, bőséget, termékenységet igyekeztek megidézni a jeles napi hagyományokban. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ szervezésében megvalósuló programra - az Egészséges Vásárhelyért Program keretében - fél tízkor szervezett kerékpártúra indul az Árpád utcai tájháztól. A tanyamúzeum átadóján, vasárnap 10 órakor beszédet mond

Szenti Tibor

író, néprajzkutató, Hódmezővásárhely díszpolgára. Az eseményre kilátogatók

Terendi Viktória

előadásában ismerhetik meg a pünkösdi népszokásokat, melyek ezen a napon meg is elevenednek: a népi ügyességi játékok legjobbja elnyeri a Pünkösdi Király címet. Gyermek néptáncosok, népi komédiások, az Árendás Néptáncegyüttes és

Takács Anett

népzenész is fellép a tanyamúzeum udvarán, a tanyaépületben a hagyományos külterületi paraszti világot bemutató kiállítás nyílik. A gyereket kézműves foglalkozásokkal várják: lesz galambocska sütés, mézeskalács díszítés és pünkösdi korona készítés is. A rendezvény ideje alatt árkádos piac, méznyalogató, fogatozás és egészséges életmód tanácsadás várja az érdeklődőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.