Kultúra

Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

2015. május 23., szombat
Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren
punkosdolo_plakat_2015

Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó népszokásokat elevenítenek fel pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

Kodácz Csengele

elmondta, hogy az ünnep egyik leglátványosabb része az egykori ányási kápolna másának felavatása lesz a skanzenben pünkösd vasárnap. Az ökumenikus szertartást körmenet előzi meg. A kápolnát a térség földesurai, a Pallaviciniek emelték családi temetkezési helyként az 1880-as években, a II. világháborút követően a templomot azonban feldúlták, a kriptákat kifosztották, az épület pedig az enyészeté lett. A skanzenbeli kápolna a család által megőrzött eredeti tervrajzok alapján készülhetett el. Az ünnepség előtt pünkösdjárásra várják a látogatókat az Üllési Fonó Táncegyüttessel. A skanzenben a vendégek ügyességüket és erejüket is bizonyíthatják az Erős embör, dógos asszony, ügyes gyerök elnevezésű próbákon, tésztát készíthetnek a szentesi tanya csigacsinálójában, vagy a pünkösdi kézműves műhelyben készíthetnek apró ajándékot az otthon maradottaknak. Pünkösd hétfőn az emlékparkban tartják az Európai Ifjúsági Találkozót. Az immár második alkalommal megszervezett tanácskozásra a Kárpát-medencéből és a világ távolabbi országaiból érkezett vendégek elmondják majd rövid bemutatkozásuk során, mit és miként tesznek a magyar értékek népszerűsítéséért, milyen újabb lehetőségeket kínálnak az együttműködésre. Délután az ópusztaszeri iskolások pünkösdölőjén elevenítik föl az ünnephez kapcsolódó dél-alföldi népszokásokat, majd következik a hétvége egyik leginkább várt eseménye, a pünkösdi királyválasztás. Az emlékpark nagyrétjén a környékbeli ifjak lóháton ülve teljesítenek különböző ügyességi feladatokat, végül egy vágtát követően kiderül, hogy a két legjobb versenyző közül kinek sikerül megszereznie a királyi címet jelentő koszorút.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.