Kultúra

Goldmark Károly és Móra Ferenc a Somogyiban

Goldmark Károly és Móra Ferenc a Somogyiban

2015. május 12., kedd
Goldmark Károly és Móra Ferenc a Somogyiban
somogyi_konyvtar01kf

Goldmark Károly zeneszerző, hegedűművészre kiállítással, Móra Ferenc emléksétával emlékeznek a Somogyi-könyvtár elkövetkező programjai között.

Goldmark Károly emlékére – koncert és kiállítás

Május 13. (szerda), 17 óra – 1. emelet, folyóirat-olvasóterem

Száz esztendővel ezelőtt hunyt el

Goldmark Károly

magyar–osztrák zeneszerző, hegedűművész és zenepedagógus. Az évfordulóról kamara-hangverseny és kiállítás rendezésével emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A Zenei Album sorozatba illeszkedő program május 13-án, szerdán 17 órakor kezdődik a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. A koncerten a zeneszerző kamara- és vokális műveiből, valamint a Sába királynője című operájából hangzanak fel részletek, szegedi zeneművészek tolmácsolásában. A rendezvényhez kapcsolódó kiállítás a Somogyi-könyvtár régi és ritka dokumentumainak tükrében mutatja be a komponista életútját. A tárlat június 6-ig tekinthető meg. Goldmark Károly Keszthelyen született 1830. május 18-án. Szegény kántor család gyermeke volt. Zenei tanulmányait édesapja egyik énekes kollégájánál kezdte, aki hegedűjátékra oktatta, majd Sopronban és Bécsben folytatta. Szerzői hangversenyeivel Bécsben és Pesten is sikereket aratott. 1865-ben mutatták be Sakuntala című nyitányát, amely meghozta a várva várt nemzetközi elismerést – ennek nyomán magyar állami ösztöndíjat kapott. A Sába királynője című opera a bécsi bemutatót követően Európa egyik legnagyobb közönségsikere lett. Goldmark Károly Bécsben halt meg 1915. január 2-án, nyolcvanöt éves korában.

Hagymáz – Mostoha Marcell kiállítása

Május 14. (csütörtök), 17 óra – 1. emelet, folyóirat-olvasóterem

A Fiatal tehetségek a Somogyi-könyvtárban 2015 tavaszi sorozatának keretében

Mostoha Marcell

grafikus- és festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás. A tárlatot május 14-én, csütörtökön 17 órakor Kovács Gyula A. grafikus nyitja meg a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. Mostoha Marcell grafika szakos hallgató a Szegedi Tudományegyetem JGYPK karán, rendszeresen fest, s a képzőművészet más kifejezési formái is foglalkoztatják. A zene iránt is aktívan érdeklődik: e téren is kísérletező kedvű, rajongása a furcsa zajokból összeépített szólamokban jelenik meg. A program Somogyi-könyvtár, az SZTE Tehetségpont és a SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósul meg.

Emlékséta Móra szivarfüstje nyomában

Május 16. (szombat), 10 óra – a Somogyi-könyvtár főbejárata előtti tér

Móra Ferenc

szegedi életének, irodalmi munkásságának emlékhelyeit járhatják végig az Emlékséta Móra szivarfüstje nyomában címmel meghirdetett Somogyi-könyvtári program résztvevői. A rendezvény a Szeged Napja Ünnepségsorozathoz kapcsolódik. „Kiemeljük a város szövetéből azokat az épületeket, ahol a jeles író, újságíró, muzeológus, a Somogyi-könyvtár egykori igazgatója megfordult. Kövessük hát a „város mindenesét" szegedi sétaútjain! Az érdeklődők az emlékséta okostelefonra készített változatával is megismerkedhetnek” – olvashatjuk a könyvtár meghívójában. A séta május 16-án, szombaton 10 órakor indul a könyvtár épülete elől (Dóm tér 1-4.). A program tervezett időtartama 1,5–2 óra, a részvétel ingyenes. Részletes fölvilágosítás a 62/425-525 (117-es mellék) telefonszámon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.