Kultúra

Mintegy háromszáz intézmény mutatkozik be a tájházak napján

Mintegy háromszáz intézmény mutatkozik be a tájházak napján

2015. április 24., péntek
Mintegy háromszáz intézmény mutatkozik be a tájházak napján

Közvetlenül ötvennél is több, közvetve viszont mintegy háromszáz tájház mutatja be késő őszig tartó programjait a hétvégi tájházak napja rendezvényen.

Az eseményhez csatlakozó intézmények országszerte kedvezményes vagy díjmentes belépőkkel várják a vendégeket, és szakvezetéssel mutatják be a népi emlékeket őrző kiállításokat, az egykori falusi, tanyasi életmódot felidéző gyűjteményeket. Sok helyen hagyományőrző csoportok lépnek föl, és kézműipari termékeket lehet megtekinteni, vásárolni, illetve fogyasztani - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. A programsorozat alkalmat nyújt a magyarság múltjának megismerésére, a régiek által fölhalmozott tudásanyag, és az ezt őrző szokásrendszer újragondolására. A Magyarországi Tájházak Szövetsége által szervezett hétvége Szent György ünnepéhez kötődik, ahhoz az időszakhoz, amely április végén a tavaszi megújulást hozza. A paraszti kultúrában április 24. összekapcsolódott a természet ébredésével, az állatkihajtással is, ezért is választotta a szövetség a Szent György napot követő hétvégét arra, hogy az egyes intézmények megnyissák kapuikat a látogatók előtt. A kétnapos országos rendezvénysorozat központi megnyitó ünnepségét a hajdúszoboszlói gazdaházban tartják szombat délelőtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.