Kultúra

Csontváry-képek ihlette művekből ad koncerteket a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Csontváry-képek ihlette művekből ad koncerteket a Szegedi Szimfonikus Zenekar

2015. április 21., kedd
Csontváry-képek ihlette művekből ad koncerteket a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Kortárs zeneszerzők Csontváry-képek által ihletett műveit mutatja be a Szegedi Szimfonikus Zenekar Budapesten és három vidéki városban a Magyar Művészeti Akadémia által rendezett koncertsorozatán – tájékoztatta az együttes az MTI-t.

A közönség

Kocsár Miklós, Nógrádi Péter, Tóth Péter, Kovács Zoltán

és

Dubrovay László

darabjait hallhatja a sorozat helyszínein, elsőként pénteken a Pesti Vigadóban. A zeneszerzők a fővárosban, valamint Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban, a Szegedi Nemzeti Színház kisszínházában és a pécsi Kodály Központban is személyesen részt vesznek a koncerteken, amelyeken a Szegedi Szimfonikus Zenekart Gyüdi Sándor dirigálja. A műsoron

Kocsár Miklós

Capricorn concertója és Concerto in memoriam ZH című műve,

Tóth Péter

Csontváry-szimfoniettája,

Nógrádi Péter

Partita – négy Csontváry-kép vonószenekarra címet viselő alkotása, valamint

Kovács Zoltán

Taorminai képek és

Dubrovay László

Csontváry – 3 szimfonikus kép zenekarra című darabja szerepel. Utóbbi három művet ősbemutatóként hallhatja majd a Pesti Vigadó közönsége.

Lukácsházi Győző

, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója úgy fogalmazott, az együttes fontosnak tartja, hogy a jelen felettébb izgalmas zenéjét időről-időre műsorra tűzze. A mai zeneszerzők is ugyanazokat a hangokat használják, melyeket nagy elődeik, kifejezési eszközeik is ugyanazok, csak a mondanivalójuk más és más. Viszont ez a mondanivaló nem idegen a mai hallgató számára – tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.