Kultúra

A szerzetesek szolgálataira emlékeztek Gyertyaszentelő Boldogasszony napján + FOTÓK

A szerzetesek szolgálataira emlékeztek Gyertyaszentelő Boldogasszony napján + FOTÓK

2015. február 3., kedd
A szerzetesek szolgálataira emlékeztek Gyertyaszentelő Boldogasszony napján + FOTÓK
szerzetesek_eve_mise31_gs

Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után mutatta be gyermekét a jeruzsálemi templomban, vagyis szentelte Istennek a Megváltót. A Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnep ennek a biblia történetnek állít emléket minden év február 2-án. A szegedi Fogadalmi templomban hétfőn a Messiás előtt tisztelegtek, valamint köszöntötték a Szerzetesek Évét is.

A szentelt gyertya Jézus egyik legrégebbi jelképe, hiszen a születés utáni negyvenedik napon bemutatott kisdedet a jelenlévő agg Simeon a nemzetek megvilágosodására szolgáló világosságként jellemezte. A nyugati és a görög liturgia némileg eltér egymástól, míg az előző Szűz Mária megtisztulásának, fényének ünnepe lett, addig a görög liturgia a találkozás ünnepének nevezi a bibliai történetet. A szegedi dómban

Kiss-Rigó László

, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke tartott szentmisét, amely során elmondta, az örömhír minden sora maradandó és állandó üzenet az utókor, a hívek számára. Úgy szólt, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepének lényege hármas: a szolidaritás, a találkozás és a tanúságtétel jellemzik, amelyek főként a szerzetesek példáján keresztül mutatkozik meg a mindennapokban. Ők azok, akik nemcsak Isten, hanem az emberek szolgálatára vannak, akik az egyházi közösségeken keresztül találkoznak és kapcsolatot tartanak a hívekkel, akiknek tanúságtétele a keresztény életben valósul meg. A gyertyaszentelő szentmise az egyházmegyében tevékenykedő férfi és női szerzetesrendek szolgálataiért szólt, amelyen közel negyvenen vettek részt a ferencesek, minoriták, jezsuiták, piaristák, a hódmezővásárhelyi domonkos nővérek, valamint a szegedi és makói iskolanővérek közül. A rendek tagjai a ceremónia során megújították fogadalmukat, ezzel megkezdődött a Szerzetesek Éve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.