Kultúra

A britek vezetnek a könyvkiadásban

A britek vezetnek a könyvkiadásban

2015. február 8., vasárnap
A britek vezetnek a könyvkiadásban

Nagy-Britannia több könyvet ad ki a lakossága arányához viszonyítva, mint bármely más ország. Tavaly 184 ezer kötetet publikáltak, így 2870 kötet jutott minden millió brit lakosra - ismertette a Könyvkiadók Nemzetközi Szövetsége (IPA).

Kínában 444 ezer, az Egyesült Államokban 304 ezer 912 könyv jelent meg. Az ország lakosságához viszonyítva azonban Amerika a 12., Kína pedig a 25. helyen áll a könyvkiadás terén. A BBC News beszámolója szerint az olyan bestsellerek, mint a Harry Potter-sorozat vagy

Jamie Oliver

szakácskönyvei emelik Nagy-Britanniát a toplista csúcsára. Legjobban Tajvan és Szlovénia közelíti meg a briteket: mindkét országban 1831 könyv jut egymillió lakosra. A sorban Spanyolország következik a millió lakosonként számított 1626 könyvvel, majd Grúzia 1547 és Csehország 1509 kötettel. A brit elsőséget

Richard Mollet

, az IPA vezetője történelmi és kulturális okokkal magyarázta. "Nagyszerű elbeszélői hagyománnyal rendelkezünk. Több évszázados a kiadói történetünk és élénk a kreatív gazdaságunk" - hangsúlyozta. A kiadói adatait nem minden ország hozza nyilvánosságra Európában, ám azon országok közül, amelyek ezt megteszik, Belgium kullog a sor végén, ahol 490 könyv jut minden millió lakosra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.