Kultúra

Kötetben jelennek meg Radnóti Miklós dedikációi

Kötetben jelennek meg Radnóti Miklós dedikációi

2015. január 27., kedd
Kötetben jelennek meg Radnóti Miklós dedikációi
radnoti_miklos_01

Radnóti Miklós irodalmi és személyes kapcsolatai ismerhetők meg abból a tavasszal megjelenő kötetből, amely a költő több mint ötszáz dedikációját adja közre – közölte Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész az MTI-vel.

A többek által önálló műfajnak tartott dedikációk összegyűjtéséhez egy saját tulajdonú könyvben szereplő ajánlás történetének megismerését követően, 2001-ben hozzálátó kutató elmondta, a kötetben feltárul Radnóti Miklós kapcsolati hálózata és kiderül, kik voltak olvasói. Kezdetben ajánlásait a szerző pontosan datálta, így az is megismerhető, kivel mikor találkozott. A dedikációk címzettjei főleg szakmabeliek, költőtársak, kritikusok, a civil olvasók száma viszonylag csekély volt – tudatta a szakember. Az ajánlásokat végigböngészve igaznak tűnik az anekdota, mely szerint a költő 1930 szeptemberében Szegedre kerülve sokaknak ajándékozott az év tavaszán megjelent Pogány köszöntő című kötetéből, így próbálva megismertetni magát a város irodalmi közegében – tette hozzá.

Bíró-Balogh Tamás

elmondta, a dedikációkról fotódokumentáció készült, és igyekezett személyesen is kézbe venni a köteteket, hogy személyesen győződjön meg az ajánlások valódiságáról. A félezer dedikáció között vannak szinte teljes sorozatok, mint a

Sík Sándornak

vagy

Ortutay Gyulának

szóló ajánlások, de sajnos fájó hiányok is, például a

Buday Györgynek

, illetve a

Beck Juditnak

írottak. Az irodalomtörténész elmondta, a címzettek azonosításában sokat segített neki

Radnóti Miklós

özvegye,

Gyarmati Fanni

, akinek a költő csupán egyetlen ajánlást írt, ám az irodalomtörténeti jelentőségű, megjelenik benne a Két karodban című vers fő motívuma. A dedikációk közül az egyik legérdekesebb egy a szegedi Somogyi-könyvtárban található kötetben szerepel. A költő második könyvét, az Újmódi pásztorok énekét 1931 áprilisában betiltotta az ügyészség, és amikor az elkobzásról szóló felhívás elhangzott a rádióban,

Baróti Dezső

elment Radnóti lakására és megmentett jó pár példányt a kötetből. Ezek közül néhányat a szerző dedikált közeli barátainak, egybe pedig később részletesen leírta a kötet betiltásának és az emiatt indult pernek a történetét. Az ismeretlen és lappangó művek megjelentetését fontos feladatának tartó Helikon kiadó gondozásában megjelenő kötetben betűhíven szerepel valamennyi ajánlás, a fontosabbakról képet is közölnek, a címzetteket pedig rövid életrajzi cikkek mutatják be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.