Kultúra

A REÖK-díjas László Dániel festményeiből nyílik kiállítás + FOTÓK

A REÖK-díjas László Dániel festményeiből nyílik kiállítás + FOTÓK

2015. január 28., szerda
A REÖK-díjas László Dániel festményeiből nyílik kiállítás + FOTÓK
tarlat_reok03_gs

A 2013-as Szegedi Nyári Tárlat REÖK-díjasa, László Dániel munkásságának elmúlt tíz évéből szemezgetett a kiállítóhely, hogy a figuratív realista festészet fiatal képviselőjét közelebb hozza a helyi közönséghez. A Mandulavirágzás címet viselő tárlatot szerdán mutatták be a sajtó előtt.

A REÖK olyan kiállítássorozatot indított, amelynek keretében a Szegedi Nyári Tárlat elismert művészeinek munkáját mutatja be a helyi közönség előtt. Az első emelten, mintegy öt szobába berendezett László Dániel-tárlaton

Nátyi Róbert

művészettörténész vezette körbe a sajtót. Mint megtudtuk, a budapesti Sensaria művészeti csoport vezetője a figuratív realista festészet új, fiatal generációjának képviselője, aki a 2000-es évek elején ismerkedett meg mélyebben ezzel az irányzattal. A hamarosan látogatható tárlat eddigi életművéből, az eltelt több mint tíz évből szemezgetett.

László Dániel

képein nemcsak a természet, hanem az ember által alkotott, mesterséges környezet is megjelenik, mint a metróalagutak, grafitis falak, lepusztult gyártelepek. A művészeti irány iránt egyébként több országos és nemzetközi tárlat is érdeklődik, a már-már fényképszerűen ábrázolt képek, az évtizedek alatt megtépázott épületek, ipari parkok az ország egy kevésbé festői örökségét mutatják be.

tarlat_reok06_gs

László Dániel festményein komoly szerepet szán a sötét környezetben felvillanó fénynek, legyen szó akár fővárosi témáról, a család megjelenítéséről vagy önarcképről. Mintegy 72 alkotás, öt kiállítótérben várja a kortárs művészetek szerelmeseit, amelyeket tematikusan helyeztek el. Az első terem az 1970-es évek nagyvárosi piacos időszakát jeleníti meg, illetve itt állították ki a három gyerekéről készült portrékat is. Nátyi Róbert rávilágított, ugyancsak itt kapott helyet Mandulavirágzás című festménye is, amelyről a tárlat nevét kapta. A második terem a művész környezetét hozza közelebb a szemlélőkhöz, valamint önarcképeiből is találni itt néhányat, míg a harmadik szoba a gyerekekről, a negyedik szociológiai képekről, az ötödik pedig a tradíciók, hagyományok megjelenítéséről szól. A tárlatot január 30-tól március 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők, a Reök-palota első emeletén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.