Kultúra

Frankfurti Könyvvásár - Kihirdették az Európai Unió Irodalmi Díjának nyerteseit

Frankfurti Könyvvásár - Kihirdették az Európai Unió Irodalmi Díjának nyerteseit

2014. október 8., szerda
Frankfurti Könyvvásár - Kihirdették az Európai Unió Irodalmi Díjának nyerteseit

Kihirdették csütörtökön a 66. Frankfurti Könyvvásáron az Európai Unió Irodalmi Díjának nyerteseit, a legkiválóbb európai elsőkönyves és feltörekvő szerzőket reflektorfénybe állító kitüntetést 12 szerző kapta meg.

Az EU a 2009-ben alapított díjjal a kortárs európai szépirodalom gazdagságát mutatja fel és támogatja az irodalom nyelveken és határokon átívelő terjesztését. Az idén díjazott művek a bűnügyi és az életrajzi regénytől a novellákon át a történelmi regényig sokféle műfajt ölelnek fel. A díjazott szerzők az albán

Ben Blushi

, a bolgár

Milen Ruszkov

, a cseh

Jan Nemec

, a görög

Makisz Citasz

, az ír

Oddny Eir

, a lett

Janis Jonevs

, a liechsteini

Armin Öhri

, a máltai

Pierre J. Mejlak

, a montenegrói

Ognjen Spahic

, a holland

Marente de Moor

, a szerb

Ugljesa Sajtinac

, a török

Birgül Oguz

és a brit

Evie Wyld

. A díjat 2011-ben elnyerte

Horváth Viktor

magyar írói is Török tükör című történelmi regényével, amely a 16. században, a török hódoltság idején játszódik, főként Pécsen. A díj 5 ezer euróval jár és egy fordítói program is kapcsolódik hozzá, amely lehetőséget ad a szerzőknek a nemzetközi bemutatkozásra. A fordítási támogatásra a kiadók pályázhatnak, az eddig díjazott művek közül eddig húsz európai nyelven összesen 203 fordítás készült. A műveket a Kreatív Európa nevű uniós kulturális programban résztvevő uniós és EU-n kívüli európai országok nemzeti zsűrijei terjesztik fel a díjra. A nemcsak a könyvszakma, hanem a kulturális szféra egészének támogatását is szolgáló Kreatív Európa költségvetése a jelenlegi, 2020-ig tartó hétéves költségvetési időszakban 1,46 milliárd euró, ennek révén várhatóan 4500 könyv fordításához ítélnek meg hozzájárulást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.