Kultúra

"Kűre" építtetve - a vásárhelyi téglaépítészetéről nyílik a kiállítás Zentán

"Kűre" építtetve - a vásárhelyi téglaépítészetéről nyílik a kiállítás Zentán

2014. szeptember 9., kedd
"Kűre" építtetve - a vásárhelyi téglaépítészetéről nyílik a kiállítás Zentán
modos_gabor

A vásárhelyi téglaépítészetről készült művészi fotográfiákkal mutatkozik be Hódmezővásárhely Zenta város napján szeptember 10-én. A fotószimpózium alkotóinak kiállítását Almási István polgármester nyitja meg szerdán 18 órakor a délvidéki testvértelepülés Városi Múzeumában.

A VIII. Vásárhelyi Fotószimpózium keretében tizenkét neves hazai fotóművész egy héten át járta dél-alföldi város utcáit, hogy ismert és kevéssé ismert téglaépülteket kapjanak lencsevégre. A tégla – definíciója szerint "földből emberkéz munkájával nyert és tűz által megnemesedett anyag" – a legkiemelkedőbb építőanyag, mely Hódmezővásárhely míves épületeit jellemzi. A kiállításon több mint félszáz alkotáson jelenik meg a vásárhelyi tégla:

Sándy Gyula

és

Borsos József

templomain és középületein, valamint a népiesen „kűfal”-nak nevezett árvízvédelmi falon, mely nevével ellentétben szintén téglából épült. Az immár több mint egy évtizedes múltra visszatekintő fotóművészeti seregszemle minden évben más és más témát ad az ország neves fotóművészeinek. Az itt alkotó fotográfusok „messziről jött emberként” olyan részleteket fedeztetnek fel Vásárhely épített, szellemi és emberi kincseiben, amelyek mellett a „mindennapok rohanásában” elmenvén fel sem tűnik, hogy micsoda érték és szépség lakozik a városban . A tégla dicsérete című kiállításon

Balla András

,

Csák Miklós

,

Dozvald János

,

Dömötör Mihály

,

Eifert János

,

Fejér István

,

Herbst Rudolf

,

Kocsis István Tamás

,

Kresz Albert

,

Módos Gábor

,

Oravecz Attila

, és

Tóth József

fotóművészek munkáit tekinthetik meg az érdeklődők szeptember végig a zentai Városi Múzeumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.