Kultúra

Bemutatták a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagát

Bemutatták a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagát

2014. szeptember 25., csütörtök
Bemutatták a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagát

Százötvenöt művész 213 alkotását láthatja a nagyközönség az október közepén nyíló 61. Vásárhelyi Őszi Tárlaton, Magyarország legrégibb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező kortárs képzőművészeti kiállításán.

Almási István

a tárlatról rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, az 1954 óta minden esztendőben megszervezett kiállítás népszerűségét jól jelzi, hogy egyre több pályamunka érkezik rá. Idén 345 alkotó 812 művel nevezett a tárlatra, ezek mintegy harmadát válogatta be a zsűri azok közé, melyeket bemutatnak az Alföldi Galériában. A képzőművészeti seregszemle elismertségét növelik a kiállításon átadott elismerések. A tárlat fődíja a Tornyai-plakett –

Szabó Iván

szobrászművész alkotása -, melyet minden alkotó életében egyszer kaphat meg. Az elismerés 1966 óta pénzdíjjal is jár, ez ma – az önkormányzat jóvoltából – a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom. Emellett több mint húsz díjat osztanak ki, köztük a hódmezővásárhelyi önkormányzat és a Magyar Művészeti Akadémia által alapított, havonta százezer forintos támogatással járó Rudnay-ösztöndíjat – közölte a politikus.

Nagy Imre

művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a kiállítás meghatározó műfaja továbbra is a festészet. A tárlaton 122 festményt, 31 grafikát, 56 plasztikát és négy egyéb művet láthat a közönség. A szakember kifejtette, hogy bár a zsűri a jubileumi 60. Vásárhelyi Őszi Tárlathoz képest kevesebb művet válogatott be a kiállításra, a nagyméretű alkotások miatt komoly feladatot jelentett a rendezés. A különböző termekben úgy helyezte el a műveket, hogy a hangulati feszültségek és kontrasztok felszínre kerüljenek - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.