Kultúra

Zorbával, a göröggel startol a Szegedi Szabadtéri Játékok

Zorbával, a göröggel startol a Szegedi Szabadtéri Játékok

2014. július 3., csütörtök
Zorbával, a göröggel startol a Szegedi Szabadtéri Játékok
Harangozó Gyula

Igazi fesztiválelőadással, a Zorba, a görög című táncművel kezdődik pénteken a Szegedi Szabadtéri Játékok évadja.

A

Nikos Kazantzakis

írása alapján készült produkciót

Harangozó Gyula,

a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője koreografálta és rendezte. A Kossuth-díjas művész a próbák szünetében az MTI-nek elmondta, hogy a fesztivál egyik vezetőjeként úgy tartotta szerencsésnek, ha a nyitódarabot maga állítja színpadra. A Dóm rekonstrukciója miatt a nézőteret meg kellett fordítani, és új, korszerű színpad technikát kapott a fesztivál, egy vendégrendezőtől nem lehetett elvárni, hogy a változások miatt esetlegesen felmerülő nehézségekkel megküzdjön. Az újítások különleges színpadi megoldásokat is lehetővé tesznek.

Dmitrij Simkin

díszlettervező bonyolult, geometrikus, már-már kubista teret képzelt el a Zorba helyszínéül. A sokszögekből álló, vízszintes és függőleges felületet szinte egyáltalán nem tartalmazó hátteret különleges háromdimenziós vetítéstechnika teszi élővé. A jelenetektől függően kikötőt, hegyoldalt, templomot ábrázoló hátteret a táncosok bejárják, a kilenc méter magas vetített díszlet fontos részévé válik az előadásnak. A Mikis Theodorakis zenéjére készült koreográfiát a Győri Balett és a Szeged Táncegyüttes művészei adják elő pénteken és szombaton este. Az 1964-ben

Anthony Quinn

-nel a főszerepben forgatott, három Oscar-díjjal jutalmazott film által világhírűvé tett dallamok a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Sirtos együttes tolmácsolásában,

Gyüdi Sándor

vezényletével csendülnek föl a Dóm téren, a szólót

Szolnoki Apollónia

énekli. A címszerepet táncoló

Pátkai Balázs

elmondta, hogy Zorba alakja igen közel áll hozzá, talán mert a férfi és saját személyiségében sok a közös vonás. A Harangozó-díjas művész úgy fogalmazott, felemelő érzés volt, amikor a próbák során először adhatták elő a darabot élő zenekari kísérettel, igazi kihívást csupán a csaknem ezer négyzetméteres színpad mérete jelent, amelynek a szélessége mintegy 33 méter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.