Kultúra

Több mint 25 ezren látták a Szegedi Kortárs Balett előadásait

Több mint 25 ezren látták a Szegedi Kortárs Balett előadásait

2014. június 5., csütörtök
Több mint 25 ezren látták a Szegedi Kortárs Balett előadásait
kortars balett 01

Több mint 25 ezer néző volt kíváncsi a most záruló évadban a Szegedi Kortárs Balett előadásaira - mondta el az évadzáró szegedi sajtótájékoztatón a társulat művészeti vezetője.

Juronics Tamás

felidézte, hogy a tizenhárom állandó taggal dolgozó társulatnak továbbra is a Carmina Burana a legnépszerűbb produkciója, amelyet tizenhárom éve játszanak és idén is kilenc alkalommal láthatta a darabot a közönség. Tovább játszották a Stabat Matert és a közönség hat alkalommal láthatta a IX. Szimfóniát is. A tavaly ősszel bemutatott Rítus is elnyerte a nézők elismerését, ebben az évadban több mint húsz alkalommal adták elő. Szintén sikeres lett az új, Mimikri/ Tavaszi áldozat című előadás, a pedig gyerekeknél továbbra is népszerű a tavaly készült Diótörő és a Hattyúk tava. A tervek szerint a társulat június végén kezdi el próbálni a Szegedi Szabadtéri Játékokkal közös produkciót, a Háry Jánost, amelyet augusztus elején láthat a közönség a Tisza-parti városban. Emellett szintén ebben a hónapban megkezdik a következő előadás, a József-legenda próbáit, amelyet a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral közösen november közepén mutatnak be. A korai kezdés azért szükséges, mert a társulat októberben Mexikóban turnézik.

Pataki András

, a társulat igazgatója az év eredményei között megemlítette a díjakat is. Juronics Tamás Seregi-díjat kapott,

Csetényi Vencel

a Magyar Táncművészek Szövetségének elismeréseként az év legjobb férfi táncosa lett kortárs kategóriában. Emellett

Csányi Ágnes

öltöztető Imre Zoltán-díjat kapott. A sikerek mellett Pataki András a nehézségekről is beszélt. Elmondta: a társulat azzal, hogy nem regisztrált nemzeti és kiemelt kategóriában, összességében jó döntést hozott, hiszen megőrizték a művészi szabadságot, viszont ez anyagi nehézségeket okozott. Probléma, hogy a városi finanszírozást a Szegedi Nemzeti Színházon keresztül kapják, amely mostanra több mint húsz millió forinttal tartozik a társulatnak. A pénzt előbb utóbb mindig megkapják, de a késlekedés tervezési nehézséget okoz. Az anyagi gondokat az évadban számtalan produkcióban más előadóművészeti intézményekkel, szervezetekkel való együttműködés oldotta meg, de ez a jövőben továbbra is komoly feladat lesz. A vezető reményét fejezte ki, hogy a helyzet a jövőben kedvezően alakul majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.