Kultúra

Világháborús gépek és földi űrutazás a Közlekedési Múzeum új kiállításán

Világháborús gépek és földi űrutazás a Közlekedési Múzeum új kiállításán

2014. május 1., csütörtök
Világháborús gépek és földi űrutazás a Közlekedési Múzeum új kiállításán
junkersf13_andiszekeres

Az utolsó magyar király repülője, I. világháborús világrekorder gép mellett repülőgép-szimulátorok is láthatók lesznek, valamint "földi űrutazásra" is lehetőség lesz a Közlekedési Múzeum pénteken nyíló Repüléstörténeti és Űrhajózási kiállításán a Petőfi Csarnok emeleti részén.

A látogatók nemcsak a több mint 50 eredeti repülőgépet és számos eredeti repülőgép-motort, hajtóművet tekinthetik meg a bemutatón, de a számítógépes repülés-szimulátorok mellett beülhetnek egy Rubik-féle Góbé vitorlázó repülőgép pilótafülkéjébe is, ahol virtuálisan élhetik át a vitorlázórepülés élményét - közölte a múzeum az MTI-vel. A tárlaton látható lesz a világ legelső, teljesen fém építésű repülőgépének, a Junkers F13-asnak egy korai, teljesen megmaradt példánya is. A gép 1921-óta nem repült, utolsó utasa

IV. Károly

magyar király volt, aki második hazatérési kísérletekor használta az akkor szinte teljesen új repülőgépet. A csarnokban kiállítják emellett az elkészültét követően magassági világrekordot elért I. világháborús aszódi Lloyd repülőt is. A Közlekedési Múzeum űrhajózási gyűjteménye is részt vesz a kiállításon, így az érdeklődők eredeti műszerek, modellek, dokumentumok mellett olyan érdekességekkel is találkozhatnak, mint

Farkas Bertalan

és

Valerij Kubaszov

Szojuz parancsnoki egységének méretpontos másolata vagy a Marson már több mint egy évtizede működő Opportunity marsjáró 1:1 arányú replikája. A Repüléstörténeti és Űrhajózási kiállítás május 2-től szeptember végéig lesz látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.